- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zarobljene institucije u Crnoj Gori - gdje je ključ

© Foto : YouTube/Skupština Crne Gore, snimak sa ekranaGrb i zastava Crne Gore
Grb i zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Crna Gora se mesecima nalazi u političkoj i institucionalnoj krizi. Vladu Dritana Abazovića, koja je u tehničkom mandatu od 19. avgusta, prošle sedmice napustila je potpredsjednica Jovana Marović, koja je dala i ostavku u URI, što je aktuelizovalo pitanje koliko vlada ima legitimiteta.
Nakon izbora u Podgorici DPS ne pristaje da preda vlast pobjednicima, već izgovor traži u navodnim prigovorima o kojima treba da odluči Ustavni sud, a opozicija predvođena nekada vodećom partijom u Crnoj Gori, neće da glasa za predložene kandidate tog istog suda, koji sada nema kvorum za odlučivanje. U Šavniku još nijesu završeni lokalni izbori koji su počeli 23. oktobra, što samo upotpunjava sliku društva u kome su institucije zarobljene zbog partijskih interesa.

Kompletiranje Ustavnog suda rješava problem

Analitičar Predrag Drecun kaže za Sputnjik da nije lako predvidjeti kako će se rasplesti politička kriza u Crnoj Gori, ali da je evidentan upliv međunarodnog faktora da se ona riješi.

"Krovna kriza nastaje onog trenutka kada ne funkcioniše Ustav, a Ustav ne funkcioniše kada nema Ustavnog suda. Uzalud je Ustav ako ne postoji organ koji može da ga primjenjuje. Dakle, nema Ustava bez Ustavnog suda. Oni koji podržavaju takvo stanje, znaju da ono ne može dugo trajati, ali kupuju vrijeme, ne bi li ostvarili neke svoje političke ciljeve, to je očigledno", kaže Drecun za Sputnjik.

Naš sagovornik ističe da u Skupštini imamo proceduralno pripremljeno sve za popunu Ustavnog suda, četiri kandidata koji su prošli sve filtere i provjere. On ne vidi razlog da se za njih ne glasa na narednoj sjednici Skupštine Crne Gore, jer smatra da se sa Ustavnim sudom ne može trgovati, u smislu da pojedini sudije budu bliske pojedinim partijama, jer onda sve gubi smisao.

"Ako su četiri predložena kandidata nesporna, a te ocjene stižu i iz DPS-a i DF-a i ostalih manjih partija, zašto se za njih ne bi glasalo. Kada se izabere Ustavni sud može da se uđe u demontažu svih političkih problema, da se ocijeni da li je predsjednik Milo Đukanović prekršio Ustav kada nije dao Miodragu Lekiću mandat za sastav nove vlade, i da li je prekršio Ustav kad je tražio 41 potpis podrške Lekiću, što Ustavom nije predviđeno. Ustavni sud će razriješiti sve probleme koji se sada nalaze u zoni političkog folklora, mešetarenja, protesta, optužbi, a to ne vodi ničemu”, kaže Drecun.

Naš sagovornik ističe da iako se svi zalažu verbalno za izbore, oni odgovaraju samo Pokretu Evropa sad, jer bi rezultati izbora pokazali da taj pokret postaje nezaobilazan faktor na političkoj sceni Crne Gore.
“Izbori su veliko iskušenje za DPS, jer ta partija može da funkcioniše samo u situaciji kada ima 51 odsto podrške na izborima, oni su sebe doveli u situaciju da imaju minimalan koalicioni kapacitet. Pokušavaju da naprave atmosferu i prikažu Demokratski front kao nepoželjnog partnera za međunarodnu zajednicu, na silu žele da ga izbace iz igre, kako bi DPS bio dio neke buduće vlade. I DF treba zato da se promijeni, da bude mudriji i pokaže da međunarodna zajednica može da računa na saradnju sa njima. Mada, makar verbalno, nijedna partija u Crnoj Gori nije protiv evropskih integracija”, navodi Drecun za Sputnjik.

Božović: Za desetak dana počinje rasplet krize

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović kaže za Sputnjik da je hitno i bez odlaganja potrebno izglasati sudije Ustavnog suda i da ona vjeruje kako rasplet političke krize počinje za desetak dana u Crnoj Gori.
“U parlamentarnoj većini s tim u vezi ne postoji dilema. Problem postoji na strani Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera koji koče izbor sudija Ustavnog suda i time blokiraju funkcionisanje pravnog sistema u Crnoj Gori. Uslovi koje su isporučili novoj parlamentarnoj većini pokazuju da su stručne reference predloženih sudija nesporne i da ih taj razlog ne sprečava da sa predložene sudije i glasaju. Dakle, odlukom da ne glasaju za sudije Ustavnog suda jasno je da žele da blokiraju procese kako bi ispunili svoje uskopolitičke interese te na taj način sve građane Crne Gore drže za taoce”, upozorava Božovićeva.
Ona podseća da su iz opozicije spremni da glasaju samo za jednog sudiju Ustavnog suda što opet taj sud čini nepotpunim za sva važna odlučivanja.

“A bez tog suda ne može se ići ni na eventualne izbore u narednom periodu. Potrebno je izglasati svo četvoro sudija Ustavnog suda i prepustiti nezavisnom, nepristrasnom sudstvu oslobođenom partijskog pritiska da donosi važne odluke kako bismo napokon krenuli u oporavak sudskih i tužilačkih funkcija. DPS očigledno ima problem sa tim da se u Crnoj Gori dešavaju procesi u kojima oni kao partija neće imati neprikosnoven politički uticaja. Nezavisne pravosudne institucije su uslov za pravu i punu demokratizaciju društva koje je decenijama bilo zarobljeno od strane jedne partije”, kaže Božović za Sputnjik.

Ona ističe da je Demokratski front uradio sve na očuvanju izborne volje građana od 30. avgusta 2020, da je napravio brojne kompromise i ustupke, održano je mnogo razgovora i sastanaka u cilju prevazilaženja krize, međutim, nisu svi pokazali uvijek jednako dobru volju.

“Prirodno je očekivati da parlamentarna većina od 41 poslanika opet izglasa zakon o predsjedniku kako bi se konačno izašlo iz ovog pravnog galimatijasa i da se formira nova vlada u kojoj ce premijer biti Miodrag Lekić, onako kako je i traženo od strane 41 poslanika, a što je predsjednik DPS-a Milo Đukanović, zloupotrebljavajući funkciju predsjednika države, odbio da ispuni. Ukoliko se ubrzo ne bude izašlo iz ove krize ne preostaje nam ništa drugo nego da idemo na izbore. Mi iz Demokratskog fronta smo uvijek spremni za izbore, potvrdu naše politike dobili smo i na lokalnim izborima 23. oktobra. Izbori najmanje odgovaraju najvećim gubitnicima svih izbora od 30.avgusta do danas, a to je DPS. Narednih desetak dana ova politička konfuzija biće rijesena, ubrzo ćemo znati imamo li novu vladu ili će se ići na nove izbore,” ističe Božović.

Da li je sve farsa zbog šverca

Predsjednik Pokreta za Promjene Nebojša Medojević kaže za Sputnjik da kada Vlada izgubi povjerenje u Skupštini, onda je jedini državnički, moralni i politički razuman čin da premijer podnese ostavku i tako se stvore uslovi za zakazivanje vanrednih parlamentarnih izvora.

“Abazović to nije uradio i uvukao je državu u najozbiljniju državnu krizu od uvođenja višepartizma. On nije dao potpise za kandidaturu Lekića za premijera 44. Vlade. U dogovoru sa Đukanovićem, Abazović nije na vrijeme dostavio četiri potpisa URE, što je predsjednik države iskoristio i nije dao mandat Miodragu Lekiću“, mišljenja je Medojević.

On tvrdi da je Crna Gora talac organizovane kriminalne grupe švercera cigareta.
“Na vlast mogu doći samo oni političari koji dopuštaju šverc cigareta i za to uzimaju reket. Sva priča o identitetu, naciji, državnosti, ekonomiji, patriotama, zastavama, religiji, EU, NATO je samo puka scenografija jedne velike farse”, tvrdi Nebojša Medojević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala