- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pretvorena u transatlantski forum: Moskva izgubila interesovanje za Minhensku konferenciju

© AP Photo / Matthias SchraderMinhenska bezbednosna konferencija
Minhenska bezbednosna konferencija - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Ruska delegacija nije imala nameru da učestvuje na predstojećoj Minhenskoj konferenciji-2023 čak i da je bila pozvana, jer je Rusija izgubila interesovanje za forum koji je izgubio objektivnost, saopšteno je Sputnjiku iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Ruski diplomatski resor je obratio pažnju na saopštenje predsednika Minhenske bezbednosne konferencije Kristofa Hojzgena na Tviteru u kome je naveo da ruski zvaničnici nisu pozvani na sednicu Minhenske bezbednosne konferencije 2023. godine. Hojzgen je rekao da će se na forumu „razgovarati o budućnosti Rusije“ sa liderima „ruske opozicije i izgnanicima“.
„Ovo smatramo otvorenim kršenjem principa Povelje UN i Završnog akta iz Helsinkija OEBS-a iz 1975. godine o nemešanju u unutrašnje poslove“, ističe Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Kako je precizirano, „odustajanje od dijaloga, odbijanje ili strah da se čuje stav Moskve i razgovara o mogućim načinima za prevazilaženje najteže krize na evropskom kontinentu od Drugog svetskog rata su osobine nesvojstvene diplomati kakav je nekada bio Hojzgen“.
Ruske diplomate ističu da aktuelni predsednik Minhenske konferencije takvim izjavama i svojim postupcima još više diskredituje ovaj nekada cenjeni forum za diskusiju.

„Još jednom smo primorani sa žaljenjem da konstatujemo da se Minhenska konferencija poslednjih godina pretvorila u čisto transatlantski forum. Izgubila je svoju inkluzivnost i objektivnost prema govornicima. Moskva je izgubila interesovanje za taj događaj“, navodi rusko Ministarstvo i dodaje da se „isto dešava i u drugim nezapadnim prestonicama“.

Iz tih i drugih razloga, Rusija je i ranije donosila odluke da ne učestvuje na sastanku Minhenske konferencije.

„S obzirom na to što su napravili od te međunarodne diskusione platforme, teško da je Hojzgen trebalo da očekuje učešće ruskih zvaničnih predstavnika, čak i da su bili pozvani“, poručuju ruske diplomate.

Konfrontaciona politika zapadnih zemalja prema Rusiji, pokušaji da se ona isključi iz dijaloga i da se gradi bezbednosna arhitektura u Evropi bez Rusije samo stvaraju nove tenzije, produbljujući dugotrajni raskol na evropskom kontinentu, što očigledno nije u interesu Evropljana, zaključuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Zastava SSSR ispred zidina Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 13.11.2022
RUSIJA
Otkriveni detalji: Kako je Moskva tražila da uđe u NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala