- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvorena Srpska kuća u Beranama

© Foto : Ustupljeno SputnjikuOtvaranje Srpske kuće u Beranama
Otvaranje Srpske kuće u Beranama - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
U Beranama je danas otvorena Srpska kuća – kuća srpskih organizacija za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda u Beranama i Polimskom kraju.
Svečanosti su prisustvovali episkop Budimljansko-nikšićki Metodije, predsjednik Vlade Vojvodine Igor Mirovića, ministar zdravlja u Vladi Crne Gore Dragoslav Šćekić, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčila Vuksanovića, predsjednik Opštine Berane Vuk Trifunović, predsjednik lokalnog parlamenta Novica Obradović, jedan od lidera DF-a Andrije Mandića.
Po riječima predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta dr. Momčila Vuksanovića, ovo je još jedan pokazatelj da Republika Srbija i u najsloženijim vremenima, vodi računa o svojim sunarodnicima i njihovoj perspektivi u Crnoj Gori. On je kazao da ova kuća predstavlja poklon Pokrajinske vlade Vojvodine Srpskom nacionalnom vijeću u Crnoj Gori i srpskom narodu u Crnoj Gori.
„Gotovo svaka kuća u Beranama je srpska“, kazao je Vuksanović na otvaranju…
Predsjednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je kazao da je ova kuća građena da u vremenima pred nama da sačuva duh srpskog naroda, kao naroda koji živi na ovom prostoru, i koji je svjestan svog srpskog korijena i srpskog nacionalnog korpusa.
„Ova kuća je građena, da bi, i danas i u vremenima koja su pred nama, i sama gradila i učvršćivala duh onog dijela našeg, srpskog naroda koji živi u ovom dijelu Crne Gore, kao i njegov osjećaj pripadanja sopstvenim korijenima i cjelokupnom srpskom nacionalnom korpusu i da bi podsticala i njegovala ponos zbog tog pripadanja, koji najbolji pandan ima u ponosu koji svako od nas koji živimo izvan Crne Gore duboko osjeća prema korijenima koji su nam upravo ovdje, pod ovim nebom i koje nikada ne smijemo, niti hoćemo da zaboravimo“, rekao je Mirović.
On je dodao da je ova kuća građena da bi u dušama generacija ljudi koji ovdje žive, čuvala i sačuvala pradjedovski zavjet o čojstvu i junaštvu.
„U njenim temeljima nije samo podrška Pokrajinske vlade Vojvodine, već i podrška cijele Srbije, njenog rukovodstva, predsjednika i njenog naroda. Ona je most prema drugima, most zajedništva, most ka budućnosti“ – kazao je Mirović.
Mirović je dodao da je to podrška i briga za ljude koji ovdje misle, dišu i žive srpski i koji su, kao sto su prirodno vezani i za rodno tlo, prirodno vezani i za svoju maticu.
On je pozvao na to da Srpska kuća, kao i drvo koje je u njenom dvorištu danas zasađeno, budu „još jedan simbol jedinstva srpskog naroda ma gdje živio i most ljubavi prema drugim narodima sa kojima zajedno živimo“.
Imamo pravo da tražimo bolje odnose Srbije i crne Gore, poručio je Mirović.
Na inicijativu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Pokrajinska vlada Vojvodine, obezbijedila je najveći dio sredstava za kupovinu prostorija u kojima će se nalaziti, osim redakcije Srpske RTV i niz drugih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine srpskog naroda.
Srpski nacionalni savjet Crne Gore, kupio i opremio Srpsku kuću u Pljevljima, u kojoj funkcioniše više srpskih organizacija, i u kojoj su u prethodnom period održavane najznačajnije kulturne manifestacije.
U prostorijama Srpske kuće organizovana je i manifestacija „Dani srpskog sabora“ kojom će Srpski savjet obilježiti 104. godišnjicu Ujedinjenja Crne Gore i Srbije.
Uručena je i godišnja nagrada „Slava Srbinu“ profesoru Božidaru Bojoviću, a u Domu kulture večeras će biti priređen kulturno-umjetnički program.
Učestvuju srpsko pjevačko društvo „Svetosavnik“ i pjesnici Duško Babić, Blagoje Baković, Milica Bakrač, Bećir Vuković, Budimir Dubak, Milenko Jevđević, Dragan Jovanović Danilov, Zoran Đerić, Novica Đurić, Zoran Kostić, Milica Kralj, Vidak Maslovarić, Perica Milutin, Igor Mirović, Nenad Jero Radenković, Selimir Radulović, Radomir Uljarević i Nenad Šaponja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala