Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a sa Viktorijom Nuland i Boreljom o Kosovu i Metohiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se, na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Poljskoj, sa kolegama iz Češke, Rumunije i Kanade, kao i podsekretarkom Stejt departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.
Dačić je, u razgovoru sa Viktorijom Nuland, rekao da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
„Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao“, istakao je Dačić.
Dačić je, takođe, naveo da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu.
Kako je saopštio MSP, on je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.
Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od naše strane.
Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavljanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovljeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.

Članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije

Prilikom susreta sa Boreljom, Dačić je poručio da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.
Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.
Dačić i kanadska ministarka spoljnih poslova Menali Zoli izrazili su opredeljenost za jačanje bilateralnih odnosa s obzirom na tradiciju dugu više od 80 godina koliko je i prošlo od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Sa ministrom spoljnih poslova Češke Janom Lipavskim razgovarao je o produbljivanju sveukupne saradnje dve zemlje što je i, kako kaže, prioritet za Srbiju.
U kontekstu intenziviranja dinamike međusobnih poseta, sagovornici su izrazili nadu da će se uskoro realizovati zvanična poseta predsednika Češke Zemana Beogradu, navodi se u saopštenju MSP-a.
Prilikom susreta sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom zajednički je konstatovano da su odnosi između dve zemlje odlični i da među njima nema otvorenih pitanja.
O bezbednosti novinara Dačić je razgovarao sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro.
Ministar je istakao da je država posvećena pružanju bezbednih uslova za nesmetani rad medija.
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
SRBIJA
Dačićeva poruka Zapadu: Nadam se da ćete i nama aplaudirati kada kažemo Kosovo je Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala