Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Kurti živi u paralelnoj realnosti, nikakvi rokovi nigde nisu pominjani

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom izjave premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da će se sporazum Beograda i Prištine postići na proleće naredne godine, „da nikakvi rokovi nigde nisu pominjani, niti su deo nekog dogovora koji je postignut“.
Dačić je gostujući na Televiziji B92 izjavio da Kurti „živi u paralelnoj realnosti“.
„Za dijalog je potrebno dvoje a ponekad i troje. Ako im nije potrebna Srbija, onda ne mora da se vodi dijalog“, rekao je Dačić.
Na pitanje da li je „francusko – nemački predlog“ prihvatljiv za Srbiju, Dačić je rekao da je taj predlog mogao da bude dobra polazna osnova za postizanje dogovora između Beograda i Prištine, ako nema članstva u UN“za Kosovo.
Dačić je rekao da Kurti ne poštuje Briselski sporazum niti želi da nastavi dijalog dok se ne razgovara o nezavisnosti Kosova. Istakao je da se za to vreme Srbija svaki dan suočava sa različitim pritiscima i ucenama.
Dačić se zatim osvrnuo i na EU i njihov stav prema tzv. Kosovu, gde je rekao da ukoliko nekog prihvatite kao kandidata za članstvo u EU, to znači da ste vi njega već opredelili kao državu. Kako je rekao, mi nikada nećemo odbaciti nikakve planove, „samo smo rekli šta je za nas neprihvatljivo, a to je da Kosovo bude članica EU“.
„Zapadnjaci kažu da ne mogu da nateraju Kurtija, a kako možete nas da naterate na bilo šta?“, upitao je Dačić i dodao: „Mi nemamo većinu u EU, ali imamo pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, imamo Mađarsku koja je rekla da neće glasati za članstvo Kosova u Savetu Evrope i EU iako su priznali tzv. Kosovo, pa da li je naš interes da mi narušavamo odnose sa tim zemljama“.
Kako je kazao, za Srbiju su Rusija i Kina zemlje broj jedan i Srbija ne treba da narušava odnose s njima, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala