- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanija izbacuje Kinu iz nuklearnog projekta

© AFP 2023 / CHRIS RADBURNNuklearna elektrana Sizvel
Nuklearna elektrana Sizvel - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2022
Pratite nas
Britanska vlada odlučila je da ukloni kinesku kompaniju „Čajna dženeral nukliar“ (CGN) iz projekta razvoja bloka „C“ nuklearne elektrane Sizvel, nakon poziva da se smanji učešće Kine u snabdevanje Britanije energijom.
Britansko Odeljenje za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) saopštilo je da će otkup kineskog udela u projektu „Sizvel C“ biti prvo direktno vladino ulaganje u razvoj nuklearne elektrane u poslednje tri decenije.
„Ulaganje vlade u Sizvel C podržaće kontinuirani razvoj projekta... Investicija takođe omogućava izlazak kompanije CGN iz projekta“, stoji u saopštenju objavljenom u utorak, prenosi RT.
London planira da uloži 679 miliona funti (814 miliona dolara) u projekat, što predstavlja 50 odsto troškova za razvoj. Ta suma odgovara sumi koju je u razvoj Sizvela C uložila francuska kompanija Elektrisite d Frans (EDF).
Saopštenje o otkupu udela kineskog CGN-a u Sizvelu C došlo je nakon više puta ponovljenog zahteva unutar britanske vlade da se smanji britanska zavisnost od Kine u pogledu snabdevanja energijom. CGN je, prema ugovoru potpisanom 2015, imao 20 odsto udela u Sizvelu C, a zajedno sa EDF-om je manjinski partner u projektu razvoja bloka C u nuklearnoj elektrani Hinkli point i većinski je vlasnik u elektrani Bredvel.
Britanski premijer Riši Sunak je u ponedeljak rekao da je „zlatna era“ odnosa Velike Britanije i Kine „završena“, dodajući da Peking predstavlja „sistemski izazov za naše vrednosti i interese“.
Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
SVET
„Zlatna era je gotova“: Britanski premijer objavio zaokret u odnosima prema Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala