- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vučić: U Norveškoj napravljeni kontakti koji će nam mnogo značiti

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da postoji veliko interesovanje norveških investitora za ulaganje u Srbiju i da se uglavnom odnosi na zelenu energiju, ali da najpre treba izračunati šta je najbolje za našu zemlju.
Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Oslu da li posle razgovora koje imao sa privrednicima u Norveškoj postoji konkretna zainteresovanost norveških privrednika. On je dodao i da i da su u toj zemlji ostvareni kontakti koji će nam mnogo značiti z budućnosti.
"Velike investicije možemo da imamo, ali svako će da uloži u vetro park, jer na tržištu može skupo da prodaje struju, ali mi moramo da izračunamo šta je najbolje za našu zemlju, da postignemo neke stvari za nas, da dobijemo popust za tu električnu energiju i pogodnosti", objasnio je Vučić.
On je rekao i da to nisu laki dogovori, a da je najlakše privući zelene investicije.
"Ima mnogo zelenih investicija, ali treba da pronađemo šta je nas najveći interes u tome", ukazao je Vučić.
On je dodao da je u Norveškoj danas naučio kako da se koriste baterije u obnovljivim izvorima energije, za čuvanje i balansiranje energije, ali da je uz to potrebno graditi reverzibilne elektrane, ako želite da imate solarne panele i vetro parkove.
Vučić je naveo da je razgovarano o tome da Srbija do 2050. godine treba da uloži najmanje 32 milijarde evra u enrgetiku , što je oko milijardu i po godišnje.
On je dodao da je samo u elektromrežu Srbije, dalekovode i niskonaponski deo potrebno uložiti oko 10 milijardi.
"To su gromni troškovi da bismo mogli da pratimo svet i da imamo više udela i obezbedimo dovoljne količine energije i da bi zamenili fosilna goriva obnovljivim izvorima. Mi zato radimo sa najboljima u svetu", naveo je on.
Napomenuo je i da u Norveškoj prave litijumske baterije dok Srbija kao noj zabija glavu u pesak.
"Industrija i energetika donose profit i prave razliku, zemlja živi od toga", istakao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala