- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Obeležena 106. godišnjica smrti vojvode Vuka — zaboravljenog junaka Kajmakačalana

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik vojvodi Vuku u Beogradu
Spomenik vojvodi Vuku u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Polaganjem venaca kod spomenika vojvodi Vojinu Popoviću Vuku na Topličinom vencu u Beogradu obeleženo je 106. godina od pogibije jednog od najvećih srpskih ratnika i vojskovođa.
Na današnji dan, pre tačno 106. godina, u neravnopravnaj borbi sa Bugarima jurišajući na Staravinski vis u blizini sela Gruništa, poginuo je Vojvoda Vuk- vojskovođa koga su njegovi saremenici opisivali kao junaka koji je vredeo više nego divizija.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPrdstavnici MO i Vojske Srbije na obeležavanju 106. godišnjice pogibije Vojvode Vuka
Prdstavnici MO i Vojske Srbije na obeležavanju 106. godišnjice pogibije Vojvode Vuka - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Prdstavnici MO i Vojske Srbije na obeležavanju 106. godišnjice pogibije Vojvode Vuka
Vojin Popović je rođen 9. decembra 1881. u Sjenici, koja se tada nalazila pod turskom vlašću, u kojoj je srpski živalj trpeo teror i bio ugnjetavan. Spaljivanje Pašinog konaka, za koje su Turci okrivili Srbe, bio je povod za hapšenje svih viđenijih Srba u Sjenici. Među uhapšenima, koji su podvrgnuti strašnom mučenju, se našao i Vojinov otac Aleksa.
Taj događaj je oblikovao mladog Vojina koji je i sam izjavio:
"Bio bih u borbi blaži, da mi danonoćno pred očima ne lebdi slika mog oca, golgotska i strašna, kako ga vezanog, muče Turci. Nek idu u pakao!"
Nakon izbavljenja Vojinovog oca iz tamnice, porodica se seli u Kragujevac gde će kao dečak imati prilike da sluša priče četničkog vojvode Micka Krstića koja su presudno uticala na Vojinovu odluku da po svršetku gimnazije upiše Nižu školu Vojne akademije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici ruske ambasade u Beogradu na obeležavanju 106. godišnjice pogibije Vojvode Vuka
Predstavnici ruske ambasade u Beogradu na obeležavanju 106. godišnjice pogibije Vojvode Vuka - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Predstavnici ruske ambasade u Beogradu na obeležavanju 106. godišnjice pogibije Vojvode Vuka
Kad su prve čete 1905. krenule za Staru Srbiju među četnicima bio je i Vojin Popović.
Jedan od njegovih vojnika svedočio je da se vojvoda "nikada nije saginjao kada bi mu zrno fijuknulo pored glave, a kada bi neko od nas sagnuo glavu znao je da nas prekori, kratko i jasno - šta se saginješ, nisi ti jabuka, da u tebe gađaju Turci..."
Upravo takav, hrabar i neustrašiv, odbijajući da se spusti u zaklon da bi mu se ranjenom ukazala pomoć, pogođen je smrtonosnim hicem bugarskog vojnika.
Njegovo telo bilo je sahranjeno na srpskom vojničkom groblju u Zejtinliku, a septembra 1923. preneto je na Novo groblje u Beogradu.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca polažu venac na spomenik Vojvodi Vuku
Predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca polažu venac na spomenik Vojvodi Vuku - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca polažu venac na spomenik Vojvodi Vuku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala