- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Novi strateški bombarder: Amerikanci predstavljaju B-21 „rajder“

© Foto : Wikipedia/United States Air Force/Alan Radecki/Public domainUmetnički prikaz strateškog bombardera B-21
Umetnički prikaz strateškog bombardera B-21 - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države će drugog decembra predstaviti novi strateški bombarder stelt tehnologije, saopštio je predstavnik Pentagona Patrik Rajder.
Pentagon će predstaviti novi strateški bombarder B-21 „rajder“ u Kaliforniji, a ceremoniji će prisustvovati i američki ministar odbrane Lojd Ostin.
B-21 je prvi novi strateški bombarder američkog vazduhoplovstva posle više od tri decenije i trebalo bi da bude avion šeste generacije, rekao je Tom Džons, predsednik „Nortrop Grumana“, kompanije koja razvija letelicu.
Avion je još u fazi testiranja, a američko vazduhoplovstvo odlučilo je da obavlja letna ispitivanja na avionu kakav će se proizvoditi, a ne na eksperimentalnom modelu, zbog čega bi on mogao da bude brže uveden u naoružanje i da bude sigurniji za upotrebu, dodao je Džons za „Difens njuz“.
Novi strateški bombarder, pored stelt tehnologije, imaće takozvanu otvorenu arhitekturu, a biće povezan i u mrežnu platformu JADC2 koja nastoji da umreži sve učesnike na bojnom polju.
Strateški bombarder B-21 sa serijskim brojem 001 ušao je u finalnu fazu sklapanja još od proleća, a u narednih nekoliko meseci proći će dodatna testiranja kako bi bio spreman za prvi let, koji se očekuje u 2023.
Do sada je „Nortrop Gruman“ napravio šest ovakvih letelica, koje su u različitim fazama sklapanja. Dve su kompletirane, jedna je planirana za letna testiranja, a druga za opitovanja na zemlji.
Avion je, kako navode iz „Nortrop Grumana“, dizajniran za izvođenje dalekometnih zadataka, bilo konvencionalnih ili nuklearnih.
Procenjena cena razvoja, nabavke i upotrebe 100 ovakvih aviona je oko 203 milijarde američkih dolara, ili dve milijarde po avionu, navodi „Foks njuz“.
Američki bombarder B-1B Lanser - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
RUSIJA
Pokušaj zastrašivanja: Zašto Amerikanci dopremaju u Evropu nove nuklearne bombe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala