Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: I za mene je pitanje statusa Kosova završeno /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Kvinta uvek da podržava Albance na Kosovu i Metohiji i da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nada da će velike sile sa Zapada da primoraju Srbiju da nešto prihvati. Dodao je da je pitanje statusa Kosova završeno i da se to na važnom aktu bazira - na Rezoluciji SB UN 1244.
Na pitanje novinara u Oslu - čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Aljbina Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

"Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija SB UN 1244, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja", rekao je Vučić.

Nemam previše nade, ali imam strah o budućim događajima, istakao je on.
"Situacija na severu, a i svuda u pokrajini, bukvalno vri. Ljudima je prekipelo, svuda, o Metohiji neću ni da govorim. Maltretiraju, muče ljude. Kada sve saberete, shvatite da je u pitanju jedan sistematski progon, ljudi imaju dušu, kažu - dosta je bilo. Kurti se poziva na sve ono što mu odgovara, nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu", izjavio je Vučić.
Kazao je i da se Kurti nada da će velike sile da primoraju Srbiju da nešto prihvati.

"Uvek će Kvinta da podržava Albance na Kosovu i Metohiji, to je njihovo dete. Biće nam veoma teško da izdržimo te pritiske. Možemo da očekujemo da ucenjuju Srbiju. Naše je da se borimo i čuvamo svoju zemlju", naveo je.

Vučić je u Oslu izjavio i da je sa norveškim domaćinima razgovarao o Kosovu i Metohiji, ali i prioritetno o bilateralnim odnosima, pre svega u energetici.
"Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih, dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju", rekao je Vučić.
Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.
"Ja, kao i obično nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces", rekao je Vučić i dodao da je Norveška zainteresovana i za situaciju u BiH.
Aleksandar Vučić u zvaničnoj poseti Norveškoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
EKONOMIJA
Vučić: Norvežani ponudili tri rešenja za promene u srpskim javnim preduzećima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala