- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tajna zlatnih jezika: Novo otkriće iz drevnog Egipta i nerešiva zagonetka /foto/

CC0 / Unsplash/Narciso Arellano / Egipatska mumija
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Pratite nas
Egipatski arheolozi iskopali su nekoliko drevnih mumija koje su umesto jezika imale zlatne umetke. Ove neobične mumije pronađene su u nekropoli Kuveisna, koja je otkrivena 1989. godine.
Eksperti smatraju da je područje bilo naseljeno tokom Ptolomejevog i rimskog doba koje se protezalo od oko 300. godine pre nove ere do 640. godine posle rođenja Hrista.
Mumije sa zlatnim jezikom iskopane su u novootkrivenom proširenju arheološkog nalazišta, gde su sahranjena brojna druga tela iz tri razdoblja starog Egipta. Neki iskopani kosturi imaju kosti presvučene zlatom, dok su drugi sahranjeni u blizini zlatnih skarabeja i lotosovih cvetova.

Strah od „Gospodara tišine“

Ovo nije prvi slučaj da su u Egiptu nađene mumije sa zlatnim jezikom, ali ova drevna praksa još predstavlja zagonetku za arheologe. Stručnjaci su početkom prošle godine, tokom rada na dva milenijuma starom nalazištu u Egiptu otkrili lobanju sa ukrasom u obliku jezika. Krajem iste godine pronađene su mumije muškarca, žene i deteta sa zlatnim jezicima, starije više od dva i po milenijuma.
Kada su neobične mumijeotkrivene, Ministarstvo turizma i antikviteta Egipta saopštilo jeda se verovatno radi o posmrtnom ritualu u kojem se preminulom u usta stavlja „zlatni jezik“ da bi mu se omogućilo lakše putovanje kroz zagrobni život. U starom Egiptu se verovalo da je zlatni jezik neophodan da bi se odobrovoljio bog Oziris, gospodar podzemlja.
Poput grčkog boga Hada, Oziris je živeo među mrtvima i držao se zaveta ćutanja. Zapravo, podzemni svet u starom Egiptu ponekad je bio poznat kao „Tiha zemlja“, a Oziris je zvan i Gospodar tišine.
Očigledno je da je Oziris mrzeo buku, a stručnjaci smatraju da je zbog toga tokom sahrana i rituala u vezi sa mrtvima u starom Egiptu poštovana tišina. Tek kadabi se otvorila usta mumije u pripremi za zagrobni život, puštala se muzika ili se proizvodio zvuk.

Veza svetla i tame

Možda su drevni Egipćani smatrali da će sahranjeni zbog zlatnog jezika moći da razgovaraju sa Ozirisom bez stvaranja buke? Ali ako je tako, postavlja se onda pitanje zašto samo neke mumije imaju takav „dragocen jezik“? Zlato je bilo veoma popularno u starom Egiptu pri izradi ukrasa za obredesahranjivanja. Svetlucavi element smatran je mesom bogova, tačnije kožom boga Sunca Ra, pa se povezivao sa konceptom večnosti.
Ra je bio vrhovno staroegipatsko božanstvo i predstavljao je Suncem obasjan deo dana, dok je Oziris bio gospodar tame. Možda je zlatni jezik simbolizovao vezu sa svetlom čak i u tami podzemnog sveta.
Zvaničnici egipatskog Ministarstva kažu da su mumije pronađene u lošem stanju i da se njihove tajne raspadaju zajedno s njima, preneo je „Sajens alert“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala