- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Može li se Evropa odreći nafte i gasa iz Rusije? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije
Nalazište nafte u Krasnodarskom kraju Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Pratite nas
Tema današnje emisije „Energija Sputnjika“ je snabdevanje Evrope naftom i gasom, odnosno, postoji li mogućnost da se Evropa odrekne tih energenata iz Rusije.
Članice EU od 5. decembra neće uvoziti rusku naftu, a(li) pregovaraju o ograničenju njene prodajne cene. Sama najviša cena još nije definisana ali i Brisel i Vašington su već otpočeli da preciziraju sankcije koje će sprovoditi ne samo kupcima već i brodskim kompanijama, čiji tankeri prevoze "inkriminisanu" rusku naftu, osiguravajućim kućama...
Pri tome, iz SAD stižu tvrdnje da neće više uvoziti rusku naftu, što je veoma zanimljivo jer, takva obećanja su do sada često kršili.
EU na sve načine pokušava da ograniči uvoz ruskog gasa, čak su ga, kako tvrde, smanjili sa oko 40 na manje od 10 procenata ukupnog uvoza. U direktnoj kupovini, doduše, jer do evropskih kupaca stiže ruski LNG gas. Rusija je, da podsetimo, četvrti svetski proizvođač LNG gasa.
Najnoviji izum briselskih političara je zajednička nabavka neruskog gasa. Za sada sve to deluje previše ambiciozno, kao uostalom i najavljeno ograničenje cene gasa za mesečne fjučerse na berzi TTF do 275 evra po megavat-satu.
Mnogo je, međutim, skepse na same zajedničke nabavke. A nije ni definisano šta podrazumeva pojam ruski gas - da li je reč samo o gasu izvađenom na bušotinama u Rusiji, odnosno, hoće li to važiti i za ruski gas koji do evropskih potrošača stiže uz pomoć posrednika ili lanca posrednika.
Rusija je i veliki izvoznik tečnih goriva, posebno dizela, dok Turska uvozi sve veće količine ruske nafte, plasirajući je dalje, ali i prerađujući je i izvozeći derivate.
Uz to, Turska i Rusija najavljuju gasni hab ka evropskim potrošačima.
Posle Gaspromove najave da će obustaviti tranzit gasa kroz Ukrajinu ka Moldaviji, koja ne preuzima sve naručene količine, već deo ostaje u Ukrajini, navodno, zbog skladištenja, mnogi strahuju od reprize gasne krize iz prve decenije ovog veka. Tada je Kijev zadržavao gas namenjen evropskim potrošačima, pa je Rusiji obustavila isporuke.
Ovo su teme o kojima u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetsku bezbednost, profesorom dr Petrom Stanojevićem.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Može li se Evropa odreći nafte i gasa iz Rusije? | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala