- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Helikopter Mi-28N - Sputnik Srbija

UŽIVO Britanija isporučila Kijevu rakete „Brimstoun 2“; Sto ukrajinskih plaćenika likvidirano u DNR

Pratite nas
Specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini, 277. dan. Ukrajinske snage ponovo su granatirale Donjeck, koristeći i NATO municiju. U međuvremenu, eksplozije su odjeknule u Krivom Rogu i Zaporožju. Još 25 odsto stanovnika Kijeva je bez struje.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:05 27.11.2022
Norveški ministar: Oslo ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije
Uprkos aktuelnim dešavanjima u Ukrajini Norveška ne vidi direktnu vojnu pretnju od Rusije, izjavio je norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram.
U intervjuu nemačkom listu „Frankfurter algemajne zontagscajtung“ objavljenom u nedelju, Gram je primetio da se nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini saradnja između Norveške i Rusije promenila.
„Istovremeno smo zadržali neke linije komunikacije, sarađujemo u oblasti ribolova i zajedno se bavimo spasavanjem na moru. Održali smo i vezu između naših vojski, ali sa mnogo manje aktivnosti“, naglasio je norveški ministar.
Istovremeno je dodao da bi „u nekom trenutku sve trebalo da se vrati u normalu“.
„Ali može se desiti da sve više neće biti kao pre, jer i ova situacija ima dugoročne posledice“, smatra norveški ministar.
Gram je objasnio da su sada samo tri luke u Norveškoj otvorene za ribarske brodove. Istovremeno je primetio da je Norveška u kontekstu aktuelnih dešavanja u Ukrajini povećala rashode za odbranu i da povećava obaveštenost.

„Međutim, ne vidimo konkretne direktne vojne pretnje samoj Norveškoj. Ovo je ozbiljna situacija i moramo biti spremni“, konstatovao je Gram, komentarišući izveštaje o mogućoj ruskoj špijunaži.

Ministar je takođe podsetio da je zemlja uvek vodila „dvostruku politiku na krajnjem severu, zasnovanu i na obuzdavanju i na smirivanju“.
„To je i dalje naša politika. Posle Hladnog rata i raspada Sovjetskog Saveza promenile su se i naše oružane snage, budžeti su se smanjili. Ali uvek smo bili na oprezu na krajnjem severu, bili prisutni i imali obaveštajne aktivnosti“, zaključio je Gram, precizirajući da su norveške vlasti takva dejstva pojačale nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.
20:18 27.11.2022
19:54 27.11.2022
Vatikan je spreman da obezbedi mesto za pregovore za rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Vatikana nadbiskup Pol Ričard Galager.
Sveta stolica i papa lično su uvek bili otvoreni za ovo od početka rata, ali do sada nije bilo nikakvog konkretnog odgovora. Uprkos tome, Sveta stolica uvek ostaje na raspolaganju. I ako bi bilo primereno i neophodno da ponudimo i obezbedimo to mesto, kao što smo to već ranije činili, sveti otac bi veoma pozitivno ocenio kada bi zahtev došao od obe strane sa dobrim namerama i u duhu traženja mira, dijaloga i okončanja rata“, rekao je Galager, prenesi italijanska novinska agencija Ansa.
19:04 27.11.2022
Britanija isporučila Ukrajini rakete „Brimstoun 2“
Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je da je Ukrajini isporučilo visokoprecizne rakete „Brimstoun 2“.
„U okviru svog paketa pomoći Velika Britanija je ukrajinskim oružanim snagama obezbedila rakete sa preciznim navođenjem ‘Brimstoun 2’“, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva na Tviteru.
Uz objavu je priložen i video koji prikazuje utovar projektila u avion RAF-a.
Ministarstvo, međutim, nije preciziralo koliko je raketa poslato.
18:34 27.11.2022
U granatiranju ukrajinskih snaga na Vorošilovski okrug Donjecka oštećena su dva dečja vrtića, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina Ukrajine.
16:13 27.11.2022
U Kijevskoj oblasti Ukrajine pojaviće se oko 500 kamera za video-nadzor sa raspoznavanjem lica u periodu isključenja struje kako bi se smanjio kriminal, izjavio je načelnik glavne uprave nacionalne policije ove oblasti Andrej Nebitov za televiziju „Rada“.
On je dodao da je, između ostalog, zahvaljujući dvostrukom povećanju patrola u Kijevskoj oblasti broj krađa u stanovima smanjio za 40 odsto, za 15 odsto – broj krađa na ulici, a za 5 odsto ukupnih kriminalnih radnji.
15:40 27.11.2022
Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je snimak kako druga grupa dobrovoljaca sa aerodroma Grozni odlazi u zonu specijalne vojne operacije u Donbasu i Ukrajini.
„U petak smo sa Međunarodnog aerodroma Grozni poslali još jednu grupu dobrovoljaca da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji... Ministar unutrašnjih poslova Čečenije Ruslan Alhanov i zamenik ministra unutrašnjih poslova i načelnik policije Ministarstva unutrašnjih poslova Aslan Irashanov ispratili su ih na put“, saopštio je Kadirov na svom Telegramu.
13:57 27.11.2022
Odredi Ruske garde omogućili su predaju više od 120 tona humanitarne robe žiteljima Hersonske i Zaporoške oblasti. Više od 20.000 građana dobilo je prehrambene proizvode i drugu neophodnu robu, saopšteno je iz Ruske garde.
12:58 27.11.2022
Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Ruska vojska je izvela napad na "legiju stranaca" u DNR, likvidirano oko 100 plaćenika;
- Odbijen je napad ukrajinske vojske u području Donjecka, likvidirano oko 70 vojnika:
- Uništeno je skladište municije višecevnih sistema bacača granata "himars" kod Dnjepropetrovska;
- Uništena su četiri ukrajinska skladišta municije u zaporoškoj oblasti;
- Sprečena je ofanziva ukrajisnkih snaga u LNR, likvidirano 30 ukrajinskih vojnika;
_ Uništeno je šest komandnih centara ukrajinske vojske u Hersonskoj i Harkovskoj oblasti i u DNR.
12:24 27.11.2022
Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) vrše pretres na teritoriji hrama Rođenja Hristovog koji pripada Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) u Ivano-Frankivsku, piše ukrajinsko izdanje „Strana”.
„SBU vrši „bezbednosne mere“ u hramu Rođenja Hristovog Ukrajinske pravoslavne crkve u Ivano-Frankivsku. Vrše proveru teritorije i ljudi“, navodi se na Telegram kanalu lista.
11:49 27.11.2022
Centar Donjecka opet na meti ukrajinskih snaga
10:28 27.11.2022
Deficit kapaciteta u energetskom sistemu Ukrajine u ovom trenutku je 20 odsto, saopšteno je u ukrajinskoj nacionalnoj energetskoj kompaniji „Ukrenergo“.
„Proizvođači električne energije pokrivaju samo 80 odsto potreba koje postepeno rastu zbog sve hladnijeg vremena. Ograničenja potrošnje i dalje su na snazi zbog deficita kapaciteta koji je sada oko 20 odsto“, navedeno je u saopštenju.
10:00 27.11.2022
Varšava smatra krajnje malo verovatnom mogućnost da Rusija pokuša da izvede vojnu agresiju na Poljsku, kao članicu NATO-a, izjavio je predstavnik poljske vlade za bezbednost informativnog prostora Stanislav Žarin u intervjuu za list „Mesadžero“.
„Nemamo signala koji bi ukazivali na to da Rusija priprema vojnu agresiju na Poljsku. Prema našem mišljenju, krajnje je mala verovatnoća da bi se Rusija takla teritorije zemlje – članice NATO-a“, rekao je Žarin i dodao da geografski položaj i uloga Poljske u podršci Ukrajini čine tu zemlju „ciljem stalnih hibridnih ruskih pretnji – od sajber napada do dezinformacija“.
Prema njegovim rečima, u sadašnjim uslovima nema pretpostavki za uspostavljanje mira u Ukrajini.
„Treba posmatrati situaciju u širokom kontekstu i spremati se za to da konflikt, uz eventualne strateške prekide, može da traje godinama“, rekao je Žarin.
10:00 27.11.2022
Železnica u Krivom Rogu, jug Ukrajine, neće jedno vreme funkcionisati, izjavio je u nedelju načelnik vojne uprave Krivog Roga Evgenije Sitničenko.
„Mogućnost putovanja železnicom je sada nemoguća. Što se tiče remonta, to će biti veliki, dug i ozbiljan posao. Nažalost, pruga neće dugo funkcionisati“, rekao je Sitničenko ukrajinskim medijima.
09:36 27.11.2022
Bespilotne letelice zemalja NATO-a pokušale su da pređu granicu Pskovske oblasti (zapad Rusije) i pre početka specijalne vojne operacije (SVO), dok se sada ovaj problem pogoršao, izjavio je gubernator ove ruske oblasti Mihail Vedernikov.
„Nikada nismo mnogo govorili o tome, ali je bilo pokušaja ilegalnog prelaska granice vojnih dronova i drugih letelica“, rekao je Vedernikov na medijskom forumu „Aktuelna pitanja graničnog novinarstva“.
On je dodao da je na delu zemalja NATO koje se graniče sa regionom "sva ta „mirna saradnja“ (po programima prekogranične saradnje) cvetala i pre početka specijalne vojne operacije“.
„Jasno je da se sada sve to dodatno zaoštrilo“, rekao je guverner.
Pskovska oblast se graniči sa dve zemlje članice NATO-a - Letonijom i Estonijom.
09:33 27.11.2022
Vojne vežbe Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
„Njujork tajms“: Dve trećine zemalja NATO-a istrošile zalihe oružja za Ukrajinu
08:37 27.11.2022
Kako pišu ukrajinski mediji, 25 odsto Kijeva je bez struje. I danas se očekuju restrikcije.
08:33 27.11.2022
Ukrajinske snage su u poslednja 24 časa izgubile oko 85 osoba, tri tenka, šest oklopnih transportera i drugu opremu, saopštila je Narodna milicija LNR.
„TU poslednja 24 časa, tokom ofanzivnih operacija jedinica Narodne milicije LNR, neprijatelj je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici. Uništeno: do 85 lica; tri tenka; šest oklopnih transportera; dva artiljerijske jedinice; jedna bespilotna letelica; 20 jedinica specijalne automobilske opreme“, objavljeno je na telegram kanalu Narodne milicije.
07:55 27.11.2022
Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana 24 puta granatirala Donjecku Narodnu Republiku, ispalivši 97 jedinica municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
07:50 27.11.2022
Eksplozije u nedelju ujutru odjekuju u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenose ukrajinski mediji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala