- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljena nova strategija Kanade: Glavni cilj - Kina

CC0 / Pexels/Vladislav Vasnetsov / Zastava Kanade
Zastava Kanade - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Kanada je danas objavila novu indo-pacifičku strategiju, obećavajući više resursa za suočavanje sa Kinom.
U dokumentu na 26 stranica koji su predstavile kanadske vlasti, istaknuto je da će 1,9 milijardi američkih dolara biti uloženo kako bi Kanada pojačala svoje vojno prisustvo u regionu i pooštriti pravila ulaganja, kako bi zaštitila intelektualnu svojinu i sprečila kineska državna preduzeća da sakupe kritične zalihe minerala, preneo je Rojters.
Nova strategija je nacrt za produbljivanje veza sa brzorastućim regionom od 40 zemalja sa skoro 37,4 hiljada milijardi američkih dolara ekonomske aktivnosti. Fokus strategije je, međutim, na Kini, koja je pomenuta više od 50 puta..
„Kina je sve više remetilačka globalna sila. Ona želi da oblikuje međunarodni poredak u prihvatljivije okruženje za interese i vrednosti koje sve više odstupaju od naših“, istaknuto je u strategiji.
Navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad i sajber-bezbednost. Kako se dodaje, Otava će u regionu raditi zajedno sa partnerima kao što su SAD i Evropska unija.
„Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine. U oblastima gde postoji veliko neslaganje, Kanada će se suprotstaviti Kini“, navodi se u strategiji.
Međutim, u dokumentu se navodi i da je Kina velika šansa za izvoznike iz Kanade, te da će se sa Pekingom sarađivati na „pitanjima od egzistencijalne važnosti za svet, kao što su klimatske promene, globalno zdravlje i širenje nuklearnog oružja“.
Predsednik Kine Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
SVET
„Neumesno i neprikladno“: Predsednik Kine kritikovao kanadskog premijera /video/
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov učestvovao je na Istočnoazijskom samitu ASEAN - Sputnik Srbija, 1920, 14.11.2022
RUSIJA
Nastupa azijski momenat: Amerika ne može da zaustavi širenje uticaja Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala