Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Evropski plan“ – nova opasnost za Srbiju /video/

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Zapadu je bilo veoma važno da se politički pregovarački proces o Kosovu nastavi, jer bi u suprotnom, po Rezoluciji 1244, morao da na severu interveniše KFOR - sve bi se vratilo u SB UN. Opasnost se sada krije u novom „evropskom planu“, a Srbija mora da insistrira na primeni ZSO, kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević.
Privremeni sporazum koji je pobedonosno proglasio šef evropske diplomatije Žozep Borelj, znači odlaganje mere vezane za preregistraciju vozila na severu Kosova, bez završetka priče o njenoj sudbini ali je najbitnije da je otklonjena opasnost od eskalacije sukoba, ističe naš sagovornik.
Milivojević kaže da bilo koja vrsta sukoba trenutno ne odgovara Vašingtonu i Briselu, jer su opterećeni ratom u Ukrajini – to bi im bio još veći teret bez šanse da se izvuku na neki pozitivan način.
Naš sagovornik primećuje da na Prištinu mogu da utiču samo SAD i to je, prema njegovoj oceni, nešto što će opteretiti razgovore čiji je posrednik EU.
„Na ceo ishod uticao je i stav Srba koji su ovog puta rešili da idu do kraja. I to se ogleda u tome što su oni srpski uslovi koji su bili na stolu na neki način usvojeni – ZSO dolazi na dnevni red. To je uslov da Beograd uđe u neku vrstu dijaloga”, rekao je on.

Srbija ne sme da pristane na „evropski plan“

Ipak, naglašava naš sagovornik, mnogo delikatnija i značajnija tema je to što EU i Zapad po svaku cenu nastoje da stave na sto taj novi plan koji je prvo počeo sa non pejperom, pa sa devet tačaka plana Šolc-Makron da bi ga na kraju i Ursula fon der Lajen preimenovala u “evropski plan.”
Sada se o njemu govori kao o osnovi za novi dijalog što je za Srbiju neprihvatljiv prilaz u startu, a to je da je prvo pitanje statusno i da u njemu figurira ono što je najvažnije za zapadne ineterse – priznanje tzv. Kosova i pristup u UN, što nema šanse da prođe, uveren je ovaj bivši dipolmata.
„Na Zapadu pokušavaju to da posmatraju kao paralelne procese, da izbegnu da ZSO bude osnov nastavka dijaloga, a da posle implementacije Briselskog dijaloga krenemo u suštinske razgovore o normalizaciji, a ne o statusnim pitanjima. Na to ne smemo da pristanemo,“ decidan je on.

Očekujmo nadgornjavanje sa Zapadom

Na pitanje kako će izgledati tok budućih pregovora na koje poziva šef evropske diplomatije Žozep Borelj kada su svi svesni da glavnu reč vode Sjedinjene Države, Milivojević kaže da je uveren da Amerikanci intervenišu tek ako stvari pod briselskim patronatom ne idu u pravom smeru. U međuvremenu, Vašington podržava da procesom rukovodi EU, jer ga na taj način kontroliše. On naglašava da ZSO što pre treba staviti na dnevni red i razgovarati o implementaciji bez pregovora jer je sve definisano Briselskim sporazumom.
Dobar znak je, kaže naš sagovornik, to što je Zapad suspendovao prištinske mere ali je ZSO ključni test. Treba da očekujemo nadgornjavanja, jer naše poimanje Zajednice nije isto što i njihovo. Pokušaće oko toga da pregovaraju, a Milivojević smatra da oko toga pregovora nema. Ukoliko bi se ušlo u pregovore onoga što je definisano 2013. i 2015. to bi bila nenadoknadiva šteta i ozbiljan ustupak Beograda, kategoričan je Milovojević.
„ZSO ima svoju jasnu organizacionu strukturu i direktnu vezu sa centralnom vlašću. To prozivodi da imaju pravo veta na sve što je suprotno interesima Zajednice, koja u svom sastavu ima deset opština, tako da bilo koja odluka na centralnom nivou koja dovodi u pitanje položaj, status ili interes Srba, oni mogu da se tome suprotstave. Mnogi su zaboravili da ZSO ima i jednu nadležnost zakonodavne prirode, a to je da može da inicira propise koji su u interesu srpskog naroda. Zbog toga bi politički sistem na Kosovu i Metohiji bio potpuno drugačiji da ona postoji i funkcioniše,“ rekao je naš sagovornik.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
SRBIJA
Vučić o dogovoru u Briselu: Naša mala taktička pobeda, ali nema vraćanja u institucije bez ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala