Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić u Bukureštu, posetu započela sastankom sa srpskim privrednicima

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEDJA VUCKOVICAna Brnabić u Bukureštu sa istaknutim srpskim privrednicima
Ana Brnabić u Bukureštu sa istaknutim srpskim privrednicima - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je večeras u Bukurešt, gde će učestvovati na Minhenskom sastanku lidera u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije.
Brnabićeva je posetu započela sastankom sa srpskim privrednicima, među kojima je Dušan Vilms, vlasnik trgovinskog lanca „Remarkt“, koji je ukazom predsednika Aleksandra Vučića ove godine odlikovan „Zlatnom medaljom za zasluge“.
Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose, a preko privredne saradnje oni mogu biti još bolji“, rekao je Vilms novinarima u Bukureštu.
Među privrednicima bio je i Miron Radić, direktor vinarije „Lilijak“, u kojoj je zaposlen od 2012. godine i koja ima svoju proizvodnju u Transilvaniji.
„Moram priznati da je jako lepo biti Srbin u Rumuniji pošto nas jako vole, jako se dobro razumemo, imamo sličnosti u jeziku i jako su otvoreni prema svemu što dolazi iz Srbije i to nam mnogo pomaže u poslovanju“, rekao je Radić.
Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je prisustvovao sastanku premijerke sa privrednicima, izjavio je novinarima da je obim trgovinske razmene dve zemlje u 2021. iznosio 2,25 milijardi evra, dodajući da je to istorijski maksimum, ali da je, kaže, i dalje daleko od stvarnih potencijala.
„Jedna od sjajnih prilika da se to poveća je i večeras kada je naša predsednica Vlade u Bukureštu. Uspeli smo da započnemo neke stvari koje su veoma važne kada je u pitanju promocija srpskih proizvoda uz organizaciju Biznis foruma. Svakako ima još prostora da se trgovinska saradnja unapredi", rekao je ambasador Tomašević, preneo je Tanjug.
Ana Brnabić će se sutra sastati sa rumunskim premijerom Nikolaeom Ćukom, a potom će učestvovati na Minhenskom samitu lidera.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala