- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriven pravi razlog mumifikacije u starom Egiptu

© Sputnik / Ksenia NikolskayaMúmia com máscara de papelão dourada em um sarcófago de madeira encontrada durante pesquisa arqueológica realizada no monumento Deir el Banat, oásis de Faium, Egito, foto publicada em 16 de novembro de 2017
Múmia com máscara de papelão dourada em um sarcófago de madeira encontrada durante pesquisa arqueológica realizada no monumento Deir el Banat, oásis de Faium, Egito, foto publicada em 16 de novembro de 2017 - Sputnik Srbija, 1920, 27.11.2022
Pratite nas
Istraživači u Velikoj Britaniji proučavali su korene verovanja da su Egipćani pre hiljadama godina želeli da sačuvaju telo nakon smrti i zaključili da se radi o zabludi.
Mumifikacija u drevnom Egiptu nije sprovođena da bi se telo sačuvalo nakon smrti, izvestili su u istraživači sa Univerziteta u Mančesteru, prenosi portal „Lajv sajens.
Istraživanja su utvrdila da je ova zabluda počela sa istraživačima u britanskom viktorijanskom periodu (1837-1901), koji su pogrešno pretpostavili da su stari Egipćani svoje mrtve čuvali na isti način na koji su čuvali ribu: solju.

„Ideja je bila da ribu sačuvate za jelo u nekom budućem vremenu, pa su pretpostavili da je ono što se radi sa ljudskim telom isto kao i lečenje ribe“, objasnio je Kembel Prajs, kustos Egipta i Sudana u muzeju.

Međutim, Egipćani su u ovim procesima uglavnom koristili različite slane supstance. Ključni sastojak mumifikacije bio je natron, prirodni mineral obilniji u koritima jezera u blizini Nila koji se takođe koristio u hramskim ritualima za pročišćavanje.
Još jedan od njih, tamjan, koji se na staroegipatskom naziva senetjer, što bukvalno znači „učiniti božanskim“, obično se povezuje sa mumijama.
© Sputnik / Ksenia Nikolskaya / Uđi u bazu fotografijaEgipatska mumija
Múmia do Egito - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Egipatska mumija
„Kada palite tamjan u hramu, to je prikladno jer je to kuća boga i čini prostor božanskim. Ali kada koristite smole tamjana na telu, činite telo božanskim i božansko biće. Ne morate ga nužno čuvati“, dodao je Prajs.
Kustos Mančesterskog muzeja na Univerzitetu u Mančesteru naglasio je da „biomedicinska opsesija koja je izrasla iz viktorijanskih ideja o potrebi za vašim kompletnim telom u zagrobnom životu nije pomogla“.

„Ovo je uključivalo uklanjanje unutrašnjih organa. Mislim da ovo zapravo ima malo dublje značenje [...] i u suštini se radi o pretvaranju tela u božansku statuu, jer je mrtva osoba preobražena“, rezimirao je on.

Tim naučnika planira da otkrije nova saznanja na izložbi pod nazivom Zlatne mumije Egipta, koja će biti otvorena u izložbenoj sobi muzeja u februaru 2023.
Lanena knjiga, tekst napisan na zavojima zagrebačke mumije - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Zagrebačka mumija obmotana najdužim etrurskim tekstom ikada pronađenim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala