- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ubiti pticu pevačicu | Orbita kulture

© FotoOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Pratite nas
U novoj „Orbiti kulture“ razgovaramo sa piscem Goranom Milašinovićem i slikarom Vladimirom Dunjićem o tome zašto posle njihovih radova ostaju samo strašan muk i „krik tišine“ .
Zašto je posle velikog uspeha romana „Slučaj Vinča“ koji je svojevrsna oda ljudskosti odlučio da oslika nešto sasvim drugo - mračnu stranu ljudske prirode? Kako se piše ekološki triler utemeljen na istinitom događaju, priči o ubistvu velikog broja ptica pevačica zarad gastronomskog uživanja, posle koje čitaocu ostaje samo gađenje i muk – pitamo lekara, predsednika naše komisije za saradnju sa Uneskom i pisca romana „Muk“ Gorana Milašinovića.
Kako se velike životne tegobe prevazilaze talentom u koji se veruje, može li slepi pevač da nastupa u operi ili samo koncertno, na sceni – za Sputnjik objašnjava slepi operski pevač sa apsolutnim sluhom Nemanja Crnatović.
Šta je pokazalo poslednje istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka – analiza zvaničnih veb sajtova šest najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Srbiji, koliko toga još treba da se uradi na planu digitalizacije kulturnog nasleđa, kako je i na koji način odbranjeno stvaralaštvo na međunarodnom skupu nedavno održanom u Zakropulu, koliko naša kultura ima neuralgičnih tačaka i kako bi se one mogle otkloniti – neka su od pitanja za direktora ove institucije, književnika Marka Krstića.
Sa koliko entuzijazma već decenijama na svojim slikama objašnjava da nam nije sve objašnjeno i da je svet i dalje veoma čudesan, mističan i zagonetan – o čemu svedoči i izložba „Slika kao veo“ nedavno otvorena u Galeriji RTS, zašto kritika tvrdi da na njegovim platnima tišina često odzvanja glasnije od krika ali i sa kojom je emocijom stvarao delo „Svetski rat“ - pitamo jednog od najprepoznatljivijih srpskih slikara Vladimira Dunjića.
Šta su o velikanima Milovanu Danojliću i Puriši Đorđeviću koje je srpska kultura izgubila u istom danu za Sputnjik kazali Matija Bećković i Dragan Lakićević
Bili smo i na predstavljanju knjige posvećene legendarnom glumcu Petru Božoviću, poslednje u nizu monografija koje o laureatima nagrade „Dobričin prsten“ objavljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Ubiti pticu pevačicu | Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala