- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

„Putovanje“ leti Katarom

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
Pratite nas
Lopta je uvek u centru pažnje. U svakom sportu, a najviše u fudbalu, pa još na velikom takmičenju – Mundijalu! Okrugla je i nepredvidiva, a za njom se uvek diže prašina oko toga kako je napravljena, kakav joj je let, kako se ponaša na putu ka golu, u igri.
Ipak, ne pamti se da se veća buka digla od one koju je 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi priredio „Džabulani“.
Oficijalna Adidasova lopta za pomenuti Mundijal, napravila je pravi dar-mar među selektorima, fudbalerima, sudijama, golmanima.
To što je sačinjena od svega osam panela, a prethodno su se lopte pravile od 24 i 32 panela, omogućilo joj je da lakše ide kroz vazduh i da bude nepredvidiva, pa akteri nisu znali kako da se ponašaju u dodiru sa njom.
Napravila je totalni haos! Žalili su se Iker Kasiljas, golman Španije, koja je na kraju postala prvak sveta 2010. godine, kukao je i legendarni Đanluiđi Bufon.
I svima je isto smetalo, niste mogli da pretpostavite gde će završiti posle udarca jer se daleko brže kretala kroz vazduh i imala je lelujavu putanju, koja je smrt za golmane.
„Lopta kao da ima sopstvenu volju, poručio je bivši fudbaler Liverpula Kreg Džonston, čovek koji stoji iza dizajna revolucionarnih kopački "predator“ koje su nosili asovi poput Zinedina Zidana i Dejvida Bekama.
„Ukoliko biste pogledali statistiku, gotovo 80 odsto centaršuteva na drugu stativu su otišli predaleko. Sve je to zbog toga što se ova lopta razlikuje dosta od onoga na šta su fudbaleri navikli“, poručio je Džonston.
Sa njim se složio i jedan od najboljih vezista planete svih vremena - Ćavi Ernandez, aktuelni trener Barselone.
Ćavi je kratko poručio da ne zna kako da priđe lopti i da je drugačije baratati s njom u odnosu na sve ostale lopte, kao što je recimo bio slučaj sa „Adidasovom“ loptom „timgejst" koja je bila na Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine.
Ipak, tradicija je nastavljena i nemačkoj kompaniji „Adidas“ poverenu je da dizajnira i 14. uzastopnu loptu za veliko takmičenje.
Tako na utakmicama u Kataru već leti lopta „Al Rihla“, koja je zvanična lopta SP.
Lopta nosi naziv „Putovanje“ i trebalo bi da leti najbrže od svih prethodnih u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu.

„Ona je zadivljujuća, održiva i visokokvalitetna Adidasova lopta u kojoj će uživati fudbalske zvezde koje na vrhuncu svojih karijera igraju na najvećoj svetskoj pozornici u Kataru, kao i svi ostali igrači", izjavio je direktor marketinga FIFA Žan-Fransoa Pati.

Održivost je bio prioritet pri izradi lopte, a ona je ujedno i prva koja je napravljena isključivo mastilom i lepkom na bazi vode.
„Al Rihla“ na arapskom znači putovanje i inspirisana je „kulturom, arhitekturom, kultnim čamcima i zastavom Katara“.
O dosadašnjem toku Mundijala govorilo se u emisiji Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala