Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vjosa Osmani raspisala vanredne izbore za skupštine opština Zvečan i Leposavić

© Sputnik / Nikola JoksimovićZvečan pred posetu
Zvečan pred posetu - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je izbore za skupštine dve opštine na severu Kosova i Metohije - Zvečan i Leposavić - za 25. decembar, sedam dana nakon izbora za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.
Podsetimo, Srbi su u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan napustili sve kosovske institucije nakon eskalacije tanzija na severu zbog odluke Prištine o registarskim oznakama srpskih gradova na Kosovu i Metohiji.
Izbori su raspisani samo za dve od četiri opštine koje su Srbi napustili. Postavlja se pitanje šta će biti sa opštinama Severna Mitrovica i Zubin Potok koje su takođe bez lokalnih skupština.
Ukoliko se desi da odbornička mesta Priština popuni sa albanskim listama koje su učestvovale na prethodnim izborima to bi bio svojevrsni presedan jer bi u opštinama Severna Mitrovica i Zubin Potok u kome živi više od 90 odsto Srba u lokalnim skupštinama bili samo Albanci, čak i oni koji su na prethodnim izborima osvojili 20 i manje glasova od više od 11.000 birača koji su učestvovali na tim izborima.
Osmanijeva je ranije raspisala i izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, ti izbori su zakazani za 18. decembar, a na njima Srpska lista neće učestvovati jer je formiranje Zajednice srpskih opština postavila kao uslova za vraćanje u kosovske institucije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala