- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO: Užasan početak zime za Ukrajinu

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Ukrajina suočena sa teškim početkom zime, ali da i Evropa preživljava krizu zbog situacije sa energentima i rastom cena.

„Sukob postaje sve brutalniji, sve su jači raketni napadi na gradove i civilnu infrastrukturu zbog čega Ukrajinci nemaju struje, grejanja i hrane. Užasan početak zime za Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg na pres-konferenciji pred sastanak šefova diplomatija država-članica u Bukureštu.

Ukazao je da i Evropa trpi posledice usled energetske krize i rasta cena.
„Svi ćemo platiti visoku cenu“, konstatovao je on.
Šef Alijanse je rekao i da stručnjaci država-članica nisu angažovani kada je reč o obuci i održavanju PVO sistema na teritoriji Ukrajine.

„Ukrajinci su dolazili na obuku u zemlje NATO.. Osoblje NATO nije bilo angažovano u Ukrajini. Još jednom ponavljam da NATO nije akter u tom sukobu“, rekao je Stoltenberg i dodao da je isporuka modernih PVO sistema Ukrajini prioritet Alijanse.

Prema njegovim rečima, pružanje vojne pomoći Ukrajini jačaju se šanse za mir.
„Ukrajina ima pravo na samoodbranu i mi doprinosimo da se to pravo realizuje. Većina ratova se završava pregovorima ali ono što se dešava za pregovaračkim stolom zavisi od događaja na terenu. Zato je najbolji put da se povećaju šanse za mirno rešenje pružanje vojne pomoći Ukrajini“, rekao je generalni sekretar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala