- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski diplomata o izveštaju IAEA o „prljavoj bombi”: Nisu provereni svi nuklearni objekti u Ukrajini

© SputnikPrljava bomba
Prljava bomba - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u stanju da otkrije tragove pripreme „prljave bombe”, ali u Ukrajini postoji stotine, ako ne i hiljade objekata sa radioaktivnim materijalima, nemoguće ih je sve proveriti, izjavio je u intervjuu za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.
On je ovako prokomentarisao pitanje koliko su, prema njegovom mišljenju, bile temeljne provere koje je izvršila IAEA i da li se može pouzdati u njihove zaključke.
Prema njegovim rečima, inspektori „nisu radili više od osam sati ili možda čak i manje na svakom objektu”, pa je „teško pretpostaviti da su za to vreme obišli svaki ćošak u ogromnim preduzećima”.
Uljanov je podsetio i da se agencija bavi nuklearnim materijalom — plutonijumom, uranijumom i torijumom, ali u njegovu nadležnost ne spada rad sa radioaktivnim materijalima kao što su cezijum, kobalt i stroncijum.
On je naglasio da je „najvažnije dočekati rezultate provere inspekcije tri objekta u Ukrajini, čiji je najvažniji deo analiza uzoraka, koja još nije završena”. Diplomata je istakao da će Upravni odbor IAEA morati da reaguje ako radioaktivni uzorci iz Ukrajine budu pozitivni.

O zaštitnoj zoni oko Zaporoške nuklearke

Uljanov je ocenio i da nema potrebe za rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi potvrdila stvaranje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane.
On je još objavio da Rusija razmatra sa IAEA pitanje o međunarodnom nadzoru poštovanja sporazuma o zaštitnoj zoni u Zaporoškoj nuklearki, jer drugačije to neće funkcionisati.
Ranije je Uljanov prokomentarisao da su dva inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila objekte na tri lokacije i da je provera trajala samo nekoliko sati. On je ironično rekao da niko nije očekivao da će „prljava bomba“ čekati inspektore u centru fabrike.
Sa druge strane, generalni direktor „Rosenergoatoma“ Renat Karčaa izjavio je da saopštenje IAEA o rezultatima izveštaja provere u Ukrajini povodom pripreme „prljave bombe“ ne može da izdrži nikakvu kritiku i pre svega ima politički predznak.
Upravni odbor IAEA je ranije usvojio rezoluciju o pitanjima nuklearne bezbednosti u Ukrajini. U njoj je, konkretno, ponovo napomenuto da u okviru inspekcije na tri lokacije u Ukrajini nisu otkriveni nikakvi znakovi neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali koji su povezani sa pripremom „prljave bombe“. IAEA tvrdi da je „samim tim demonstrirana neosnovanost“ saopštenja ruske strane na ovu temu.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
„Prljava bomba“ je kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
Ukrajinski vojnici skladište bojevu glavu u kontejner. 1992. - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Oružje terorista: Šta je „prljava bomba“ i hoće li se Kijev usuditi da je upotrebi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala