- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Peskov o izjavi Zelenskog o povratku Krima Ukrajini: O tome nema ni govora

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPortparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Ukrajina nije odustala od stava da Krim mora biti vraćen silom, a za Rusiju to znači razmatranje otuđivanja ruske teritorije, o čemu nema govora, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je prethodno da je spreman da se sudbina Krima rešava nevojnim putem. U intervjuu za „Fajnenšel tajms“, on je naveo da je pitanje sudbine poluostrva tema međunarodnih razgovora. Istovremeno, istakao je da „niko ne treba da gubi vreme“, ako rešavanje pitanja Krima predviđa njegov „ostanak u sastavu Rusije“.

„Znate da je od samog početka, a o tome je govorio i ruski predsednik više puta pre početka specijalne operacije, u Ustavu Ukrajine bilo reči da Krim mora biti vraćen Ukrajini silom. I, de-fakto, Kijev nije odustao od toga. Za nas to nije ništa drugo, nego razmatranje teme otuđivanja teritorije Rusije, nikako se drugačije to ne može tumačiti, a o tome nema ni govora“, rekao je Peskov novinarima.

Pored toga, portparol smatra da ovakve izjave Zelenskog govore da Kijev ne želi, nije spreman i nije u stanju da koristi nevojne metode za rešavanje problema.
Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.
Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.
Ruske zastave u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski senator: Kijev nema ni resurse ni vojnu silu za ofanzivu na Krim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala