- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemci spustili kriterijume: Ubuduće nikada lakše do nemačkog državljanstva

CC0 / Pixabay / Nemački pasoš
Nemački pasoš - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer predstavila je delove nacrta zakona kojim bi trebalo da se olakša sticanje nemačkog državljanstva i prema kojem će upis u državljanstvo, umesto sa sadašnjih osam, moći da se zatraži već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka.
„Umesto sadašnjih osam godina, državljanstvo će moći da se stekne već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspešne integracije već i nakon tri godine“, rekla je ministarka Nensi Fezer (Socijaldemokratska stranka Nemačke - SPD) u razgovoru za nekoliko nemačkih medija.

Brzo učenje jezika

Pod vrlo uspešnom integracijom Fezerova podrazumeva brzo učenje nemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sistem zemlje.
„Nacrt zakona je gotov i poslat je nadležnim ministarstvima na proveru“, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.
U istom saopštenju se navodi da su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicionom ugovoru predvidela reformu zakona o sticanju državljanstva. Prema tom nacrtu, deca rođena u Nemačkoj bi automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Nemačkoj.

Sniženi i jezički kriterijumi

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uslov za sticanje državljanstva biti sniženi jezički kriterijumi pa će biti dovoljno da podnosilac zahteva može usmeno da se sporazume.
„Olakšanim postupkom sticanja državljanstva želimo izaći u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje“, rekla je Fezerova.
Ona je, takođe, najavila da bi trebalo da se omogući i lakše sticanje dvojnog državljanstva, koje je trenutno u Nemačkoj, uz neke izuzetke, zabranjeno.
„Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje poseduje li podnosilac zahteva još neko drugo državljanstvo“, rekla je Fezerova.
Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja nemačkog smatra se najvećom preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Nemačkoj, u registar nemačkih državljana. Državljani Evropske unije smeju da zadrže svoje staro državljanstvo i nakon sticanja nemačkog pasoša, preneo je „Indeks“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala