Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva sa ambasadorima EU: Imamo određena neslaganja — preporuke EP vrednosno kontradiktorne

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICAna Brnabić i Emanuel Žiofre
Ana Brnabić i Emanuel Žiofre - Sputnik Srbija, 1920, 25.11.2022
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da Vlada Srbije ostaje u potpunosti posvećena evropskim integracijama i naglasila da je to ono što je u najvećem i najboljem interesu građana Srbije i srpske privrede.
Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU kazala da se razgovaralo o tri osnovne teme - dijalogu Beograda i Prištine, usaglašenosti spoljne politike Srbije sa EU i reformama, od kojih je najvažnija ona u oblasti vladavine prava.
Premijerka kaže da postignut sporazum u vezi sa tablicama daje dodatno vreme mira i stabilnosti.
Kada je reč o usaglašenosti sa spoljnom politikom, Brnabić kaže da je ta tema uvek kompleksna.

"Imamo određena neslaganja, ali imamo i dobar razgovor u vezi sa tim, razmenu argumenata i za sada prilično razumevanje. Srbija će nastaviti da se postepeno usklađuje i da evropske vrednosti zajedno promovišemo. Mi smo posvećeni članstvu u EU i mislimo da je Unija najbolje mesto za naše građane i privredu", navela je ona.

Govoreći o preporukama koje je za Srbiju usvojio EP, ona je ocenila da su one vrednosno kontradiktorne u smislu principa.
Brnabić je pojasnila da se jedna preporuka odnosi na usklađivanje sa sankcijama Rusiji, jer je ta zemlja prekršila teritorijalni integritet međunarodno priznate države, a u drugoj se traži da se Srbija sama odrekne svog teritorijalnog integriteta.
"Jedna preporuka kaže Srbija može da postane član EU samo ukoliko se saglasi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, jer je Rusija prekršila teritorijalni integritet jedne međunarodno priznate države, sa čim se mi slažemo. A druga preporuka je, vi možete da nastavite svoj evropski put samo ako se sami odreknete svog teritorijalnog integriteta.
Tako da je poimanje teritorijalnog integriteta i nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kakva je Ukrajina ili Srbija, u preporukama određenih parlamentaraca, potpuno vrednosno kontradiktorno", kazala je premijerka.
Kako navodi, u jednom trenutku Srbija treba da se usaglasi sa sankcijama zato što je neko prekršio teritorijalni integritet koji je nepovrediv, a onda u drugom trenutku ne samo što je naš teritorijalni integritet povrediv, nego sami treba da ga se odreknemo.
"Time nisu učinili veliku uslugu ni našem evropskom putu, a ni proširenju EU", ocenila je Brnabić i dodala da takvi signali koji idu od određenih evroparlamentaraca prema Srbiji, svakako ne pomažu popularnosti EU u Srbiji.

Žiofre: Srbija i EU na istoj strani u evrointegracijama

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre ocenio je da je glavna poruka današnjeg sastanka premijerke Ane Brnabić sa ambasadorima zemalja članica EU, da su Srbija i Unija na istoj strani kada je reč o aspiracijama da Srbija postane punopravna članica EU.
Žiofre je kazao da je to zajednički interes te da napredak Srbije zavisi isključivo od napretka u reformama u oblasti vladavine prava i napretka u dijalogu sa Prištinom.
Navodeći da su na sastanku dobili najnovije informacije o ustavnim reformama i razgovorima sa Venecijanskom komisijom, Žiofre kaže da Srbija mora da sprovede te reforme do isteka roka.
Kako kaže, na implementaciji medijske strategije i Akcionom planu, bilo je kašnjenja, ali ambasadori cene to što postoji težnja u Vladi i kod ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića da se sve sustigne.
Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Žiofre je istakao posvećenost predstavnika EU.
"Uložili su velike napore, cenimo što smo uspeli da se postigne dogovor uz posredstvo EU, čime su sprečene dalje reforme, koje nisu nikome u interesu", kazao je Žiofre.
Istakao je da Unija ceni konstruktivnu ulogu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića kada je reč o dijalogu sa Prištinom.
Na današnjem sastanku razgovarano je i o usaglašavanju spoljne politike, a Žiofre kaže da je to važna tema u kontekstu, kako navodi, ruske agresije na Ukrajinu.
"Suočeni smo sa brutalnom agresijom i postoje određena očekivanja da se usklađenost Srbije poboljša u tom domenu i računamo na Srbiju da bude sa nama u ovim teškim trenucima za evropski kontinent", kazao je Žiofre dodajući da EU ceni to što je Srbija bila uz Uniju u tom pogledu i to glasajući za tri rezolucije u međunarodnim institucijama.
Prema njegovim rečima, razgovarano je i o migracijama.
Žiofre kaže da je to zajednički izazov i podseća da je EU pružila podršku Srbiji u suočavanju sa migracijama.
Takođe, kaže da je tu i pitanje vizne politike, a da su danas razgovarali i o energetici.
"Svi smo suočeni sa teškom situacijom i zajedno radimo na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske", kazao je Žiofre i podsetio na 165 miliona evra koje je EU dala Srbiji kako bi se ublažili negativni efekti energetske krize.
"To je pokazatelj da iako Srbija još nije članica EU, Unija stoji uz Srbiju. Moramo u teškim trenucima da budemo jedni sa drugima", kazao je Žiofre.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala