- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Napadi na infrastrukturu Ukrajine se nastavljaju - to je reakcija na isporuke oružja sa Zapada

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Ruski stalni predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija izvodi napade nainfrastrukturne objekte u Ukrajini kao odgovor na isporuke zapadnog oružja Kijevu.

„Mi izvodimo napade na infrastrukturne objekte u Ukrajini kao odgovor na pumpanje ove zemlje zapadnim oružjem i nerazumne pozive Kijeva da treba vojno pobediti Rusiju“, rekao je on, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

„Podrivanje borbene sposobnosti ukrajinske vojske, koja ugrožava bezbednost i teritorijalni integritet Rusije, jedan je od ciljeva specijalne vojne operacije. Ona će se izvoditi vojnim sredstvima sve dok režim u Kijevu ne zauzme realnu poziciju koja bi omogućila da kroz pregovore, razgovaramo i pokušamo da rešimo pitanja koja su nas naterala da započnemo operaciju“, dodao je Nebenzja.
Ruski diplomata je optužio snage protivvazdušne odbrane Ukrajine za uništavanje stambenih objekata i žrtve među civilnim stanovništvom, pošto su ukrajinske Oružane snage sisteme rasporedile PVO u naseljenim mestima

„Oštećenja stambenih objekata i žrtve među civilnim stanovništvom nastaju krivicom ukrajinske protivvazdušne odbrane, koja se ne nalazi na periferiji gradova, već u samom njihovom centru. Kao rezultat toga, fragmenti raketa i rakete koje su izgubile pravac pogađaju one objekte koje nisu bile cilj Rusije“, rekao je on tokom govora na sastanku.

Kao jedan od primera, šef ruske diplomatske misije pri UN je naveo fotografiju raketa koje su pogodile stambene zgrade u Kijevu i Ižgorodu, koje su objavljene na društvenim mrežama.
„Ispostavilo se da su to američke protivvazdušne rakete, isporučene Kijevu. Želim da skrenem pažnju naših zapadnih kolega na ovo: vaše nepromišljeno pumpanje Ukrajine oružjem dovodi do smrti civila ne samo u Donbasu, veći i u ukrajinskim gradovima”, istakao je Nebenzja.
Ruski diplomata je došao na sednicu SB UN kada je Vladimir Zelenski već počeo da se obraća putem video-linka. On smatra da je kijevski lider trebao lično da se pojavi na sednici.
Ukrajinski predsednik je u svom obraćanju SB UN pozvao da se osude ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine, da se Rusiji oduzme pravo veta, kao i da se Kijevu isporuče sistemi PVO.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala