- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Sve je počelo kada je srce pobedilo tehniku – „tamo daleko“ pre 92 godine

© Foto : Sputnjiku ustupio Nebojša JakovljevićJugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Sunce izlazi na istoku. Tako je od sveta, veka, možda i pre toga. Kad je reč o fudbalu, Brazilci su tokom istorije najčešće na sve četiri strane sveta sijali poput zvezde Danice, izlazili su na teren kao favoriti, napuštali ga sa zvanjem pobednika.
Dešavalo se, mada retko, da se od njihovih rivala očekuje jak otpor „selesau“, po koji remi, tek ponekad pobeda. Nikako šokantna.
Ni tog 14. julskog dana 1930. u Montevideu se, zaista, nije desilo iznenađenje.
Beše to senzacija!
Za Sputnjik piše Dragan Stojić, publicista i istraživač u oblasti sporta i političke istorije. Fotografije ustupio Nebojša Jakovljević, autor kapitalnog dela Fudbalska takmičenja Južnih Slovena 1873.-1941.
Da bi u Atlanskom okeanu, koji je iz daleka, s „pete“ tribine, sve posmatrao, dobili navijača više, Jugosloveni su na utakmicu prvog Svetskog prvenstva u fudbalu, debitantskoj na Mondijalima za našu družinu, istrčali u, tada tradicionalnim, plavim dresovima, dok su Južnoamerikanci svom premijernom meču na najznačajnijem takmičenju, noseći košulje zelene boje, „udahnuli“ miris Amazonije. Baš ekološki.
Nađeno je mesto i za fudbalsku geografiju. Beogradski kvart nasuprot velikim gradovima.
Zbog sastava reprezentacije, „skockanoj“ uglavnom od igrača iz beogradskih klubova, državni tim jugo – monarhije prozvan je „Palilula“. Nasuprot njima fudbaleri iz Sao Paula, Rija, Baije...
Brazil sa uljezima u svojim redovima – dvojica Evropljana, od nebelaca, danas nepojmljivo kad su „karioke“ u pitanju, samo jedan.
Usput, jedan od njih, u stvari naš – Benaković - inače Bunjevac, odbija da se suprotstavi „orlovima“. Ako, ako, ionako izdajnika kroz celu istoriju imamo na pretek.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nebojša JakovljevićJugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Brazilci su izveli početni udarac, ali su Jugosloveni zadali završni.
Između te dve konstatacije – igra.
Iako se očekivalo da Brazilci demonstriraju pas – igru, to su činili naši reprezentativci, tako da je rođena dilema – jesu li Milutinac i kompanija evropski Brazilci, kako su kasnije nazivali nacionalni tim Jugoslavije, ili brazilski Evropljani?
I jedno i drugo, izgleda. Potvrda stiže u prvom delu uvodnog poluvremena.
Pošto je urugvajski sudija Tehada, mada se pominje da je u pitanju Čileanac, otpočetka tolerisao grubu igru rivala – onako komšijski, da se ne zameri - kaznu je odrezao čovek s drugog kontinenta.
Tandem Marjanović – Tirnanić učestvuje u akciji, nažalost, gol ne mogu postići dvojica igrača istovremeno, pa se duet cepa poput atoma, Tirke dribla brazilskog defanzivca, šutira sa 12 metara iznad golmana Monteira i ostvaruje dvostruki efekat. Donosi prednost Jugoslaviji, smiruje našoj selekciji nenaklonjene navijače. I da je, kako su preneli drugi izvori, strelac šutirao ispod golmana, sambu bi na stadionu Park Sentral svakako zamenilo užičko kolo.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nebojša JakovljevićJugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
U nastavku meča naš fudbalski brod plovio je mirnije nego onaj kojim su reprezenti države Karađorđevića stigli u Urugvaj. S druge strane, potomcima Pedra prvog ni „pajper“ Mister Noa ne bi pomogao da prelete sjajnu odbranu u plavim dresovima, predvođenu igračem utakmice – Milutinom Ivkovićem Milutincem .
Ukoliko im je to slučajno uspevalo, gol – liniju iza leđa čuvara mreže Milovana Jakšića lopta u prvom poluvremenu ne prelazi . Jakša briljantan!
Zato su Jugosloveni vezli urugvajski vez.
Među izabranicima selektora Boška Simonovića bio je bek po prezimenu, golgeter po spretnosti.
Ivan Ivica Bek, internacionalac u francuskom Seteu, pogađa (volejem) s 11 – 12 metara za 2:0, a srpska nesloga dobija novu epizodu – nema saglasnosti o imenu asistenta. Đorđe Vujadinović ili Blagoje Moša Marjanović?
Ono bitnije, nastavak dvoboja protiče u atacima „plavih“.
U glavnoj ulozi opet Bek.
Potomak Nemaca, Zoran Radmilović u kopačkama, ne glumi već daje srce za Jugoslaviju, ali delioci pravde to ne shvataju, pa se dele – arbitar Tehada priznaje gol postignut rezantnim udarcem iz trka, njegov pomoćnik signalizira nedozvoljenu poziciju.
Ishod: Beku pogodak manje, Moši minus asistencija.
Odahnuli su Brazilci, njima naklonjena publika takođe, bogami i časovnik, jer je pet minuta nakon ove situacije usledio odlazak na odmor između dva četrdesetpetominutna perioda igre .
© Foto : Sputnjiku ustupio Nebojša JakovljevićJugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Drugo poluvreme, pomalo drugačija i priča, samo je stil ostao isti.
Sve su činili Brazilci da se približe makar nerešenom ishodu. Igrali su previše agresivno, dekadentno, pokazali kasnije nezamislive karakteristike. No, cilj je opravdao sredstvo. Donekle.
Malo po isteku prvog časa susreta probijaju odbrambeni zid naše reprezentacije i Žoao Prego Preginjo približava selekciju najveće južnoameričke države na gol zaostatka – 1:2.
Kako se utakmica bližila kraju, tako je sve ličilo na početak. Na vreme pre starta meča, tačnije rečeno.
Svi su očekivali anuliranje našeg vođstva, svakako i preokret, niko nije da će se latinoamerička publika svrstati na stranu „orlova“, mada su navijači iz Evrope to činili tokom većeg dela susreta. Uspostavljena je veza, u neku ruku nadoknađeni propusti u veznom redu Jugoslavije, koji je podbacio. Da je usledio poraz, svi bi prokomentarisali – „baš bez veze“.
Jurišali su Brazilci ka Jakšiću, ali je i vreme činilo isto. Curilo je brže nego pesak sa Kopakabane kroz dečju šačicu. Nezaustavljivo!
Povreda i prinudni izlazak iz igre Branislava Baneta Sekulića dali su nadu „selesau“, no, pod „podvlačenju crte“ su bili beznadežni.
© Foto : Sputnjiku ustupio Nebojša JakovljevićJugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930 - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Jugoslavija i Brazil, Urugvaj 1930
Pobedi Jugoslavije radovali su se svi, kao novorođenčetu. Čak si u austrijski novinari zaboravili na Gavrila Principa, pošto su ih njegovi sunarodnici držeći se fudbalskih principa „naterali“ da priznaju veličinu trijumfa mrskog im neprijatelja.
A, ne zaboravimo, i oni su naše pretke učili „loptanju“!
Čestitala su i braća Hrvati. Šta su drugo mogli?
Jugosloveni su u Montevideo doneti vetrom FIFA, a odneti sa igrališta na rukama naših iseljenika.
Nezaboravno!
© Foto : Sputnjiku ustupio Nebojša JakovljevićMedalja srpskih fudbalera iz Urugvaja 1930. godine
Medalja srpskih fudbalera iz Urugvaja 1930. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Medalja srpskih fudbalera iz Urugvaja 1930. godine
Dejan Rambo Petković - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Katar 2022
EKSKLUZIVNO Rambo za Sputnjik iz Dohe: Brazil razmišlja o porazima Argentine i Nemačke
Aleksandar Mitrović i Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Katar 2022
Mundijal, 5. dan – Ne baš uspešan posao Orlova, utisak kvari i pobeda Švajcaraca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala