- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Golub za kog se mislilo da je izumro - snimljen prvi put posle 140 godina /video/

© Foto : Skrinšot/JutjubFazanski golub
Fazanski golub - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Istraživači na ostrvu Ferguson, na Papui Novoj Gvineji, postavili su kamere za potrebe svojih istraživanja i tom prilikom uspeli da snime retkog fazanskog goluba. Kako se navodi u saopštenju American Bird Conservancy-a, ova vrsta ptice je „veliki golub koji živi na tlu“ i to samo na istočnoj obali spomenutog ostrva.
Mnogi mediji su javili kako je ovo prvi potvđeni snimak te ptice još od 1882. godine, piše Nacionalna geografija:
„Dok smo gledali snimke, osećali smo se kao da smo otkrili jednoroga. To je trenutak o kom posmatrači ptica sanjaju ceo svoj život“, rekao je Džon Mitermir iz organizacije American Bird Conservancy. On i njegove kolege su kako dodaje, bile zapanjene prizorom crnonogog fazanskog goluba koji prolazi ispred njihove kamere - jer su smatrali da za tako nešto imaju manje od 1 odsto šanse.
„Tek kada smo stigli do sela na zapadnoj padini planine Kilkeran, sreli smo lovce koji su videli i čuli za fazanskog goluba. Nakon toga bili smo sigurni da se lokalno ime Ajvo odnosi na ovu pticu, zbog čega smo imali osećaj da se napokon približavamo njenom staništu“, rekao je biolog i jedan od vođa tima Džejson Greg.
Njih je na pravo odredište uputio lokalni lovac, koji ih je ubedio da je u više navrata ovu pticu video na području oko strmog grebena u blizini. Kako bi se uverili u istinitost njegove priče - rešili su da postave kamere na greben, nakon čega je retka ptica usnimljena i to samo dva dana pre kraja ekspedicije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala