- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ sprema rekordne investicije za 2023. godinu

© Sputnik / Lola ĐorđevićGazprom neft
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Obim finansiranja investicionih programa „Gasproma“ tokom 2023. godine može dostići 37 milijardi evra, saopštila je kompanija. Tokom 2022. godine za investicione programe je bilo planirano 32 milijardi evra, a tokom 2021. godine je na taj program bilo potrošeno više od 16 milijardi evra.
„Odobreni finansijski plan će obezbediti pokrivenost obaveza ‘Gasproma’ bez deficita, u potpunom obimu. Odluke o privlačenju sredstava za zajam u okvirima Programa za zajmove se planiraju na osnovu tržišnih uslova, likvidnosti i potreba ‘Gasproma’ za finansije“, navodi se u saopštenju.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao zakon, kojim se „Gasprom“ obavezuje da dodatno u budžet države inkasira 20 milijardi evra u vidu poreza na dobit prilikom iskopavanja ruda. Suma se poklapa sa veličinom dividendi, koje je kompanija morala da plati akcionerima na osnovu dobiti u 2021. godini. Takođe je krajem septembra Ministartsvo finansija predložilo da „Gasprom“ svakog meseca mora da plaća sumu u vrednosti od 800 miliona evra
U investicionom programu za 2023. godinu se nalazi finansiranje Jamalskog, Jakutskog i Irkutskog centra za dobijanje gasa, magistralnog gasovoda „Snaga Sibira“, kompleksa za preradu gasa „Gasproma“, projekata koji obezbeđuju najveći balans gasa.
Savet direktora „Gasproma“ je 18. novembra povećao invetsicioni program za 2022. godinu sa do rekordnih 28 milijardi evra do rekordnih 32 milijarde evra.
Prethodni maksimum investicionog programa za 2018. godinu je iznosio 24 milijarde evra.
Krajem avgusta je kompanija objavila rekordni finansijski pokazatelj za prvi kvartal 2022. godine. Čista dobit je iznosila 40 milijardi evra, dok je baza dividendi iznosila 38 milijardi evra.
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
RUSIJA
"Gasprom": Disbalans u tranzitu gasa za Moldaviju preko Ukrajine, od 28. novembra smanjujemo isporuke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala