- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Fudbal u Brazilu nije sport – već religija

© AFP 2023 / ALFREDO ESTRELLABrazil fudbal
Brazil fudbal - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Fudbal je najvažnija stvar u Brazilu. Često se zbog toga ova ogromna zemlja i naziva Zemljom fudbala. Fudbalska kultura u Brazilu je kao nigde na svetu. Sport je duboko uvučen u pore društva. Strast možete pronaći bilo gde da krenete. Fudbal je u Brazilu na nivou religije.
Fudbal je u Brazilu predstavljen 1984. godine od strane Šarla Milera, sina britanskog doseljenika.
Stigao je iz Sautemptona i doneo dve lopte i pravila. Naučio je lokalnu mladež kako da igra fudbal. Od tada je Brazil pretvorio fudbal u prelepu umetničku formu. I u alat koji pravi društvenu koheziju.
Brzo se nova igra proširila na ulice brazilskog društva, posebno je stigla do nižih slojeva.
Pomogla je i to mnogo u inkluziji Afroameričkog naroda u brazilsko društvo.
Brazil je 1958. godine osvojio prvo Svetsko prvenstvo predvođen Peleom i Garinčom. Kasnije je Brazil osvajao Zlatnu boginju još četiri puta. Najuspešniji su u istoriji po ovom parametru.
Kada ste u Brazilu fudbal možete svuda da nađete. Od dece koja igraju na ulici, preko lokalaca koji razgovaraju o fudbalu. Voma je važan deo kulture i načina života. Čak 16.000 Brazilaca igra fudbal širom sveta, a u Brazilu postoji čak 776 profesionalna kluba!
Koliko svakom Brazilcu znači fudbal možemo videti i neposredno pre utakmice. Molitve upućene Isusu su česte, vidite i kroz sam pristup utakmicama da Brazilci pristupaju ovoj igri na poseban način.
Igrači Brazila često su u istoriji znali da nose i religijske poruke, a isticali su se Kaka i Lusio, pa su čak mogli da budu i kažnjeni od strane Fife.
Čak su pojedine generacije išle dotle da su imale i male crkve unutar hotela kako bi igrači mogli da se pomole pred utakmicu. Rade to i i tokom utakmice, posle utakmice, tokom proslave gola.
Koliko je fudbal postao deo brazilske kulture možete da vidite i na čuvenoj plaži Kopakabana gde ćete na svakih 50 metara pronaći nekog talentovanog igrača. Čak možete videti i devojke koje imaju bolju fudbalsku tehniku nego pojedini profesionalni fudbaleri.
Kada sve ovo imamo na umu, jasno je da će Srbija večeras od 20 časova na Svetskom prvenstvu u Kataru igrati ne samo protiv fudbalskih majstora, već protiv fudbalskih fanatika.
Da bi se Orlovi oduprli na pravi način moraće da imaju ako ne isti, onda sličan pristup igri i filozofiji.
Brazilcima ovo nije samo utakmica. Nije samo sport. Već religija.
Nedavno je gost emisije Miljanov korner bio slavni Dejan Rambo Petković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala