Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Borelj o dogovoru Beograda i Prištine: A sada da se fokusiramo na ono najvažnije

© Foto : RUSSIAN FOREIGN MINISTRYŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
Pratite nas
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da je zadovoljan zbog dogovora o registarskim tablicama, koji je juče postignut u Briselu, jer će to pomoći da se prevaziđe kriza i da će sada fokus razgovora moći da se prebaci na „normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine".
„Juče kada sam sleteo u Barselonu mogao sam da podelim da je do dogovora došlo zahvaljujući medijaciji EU i mom predstavniku koji je vodio razgovore“, rekao je Borelj na konferenciji za štampu nakon sedmog Regionalnog foruma Unije za Mediteran.
Ističe da su Beograd i Priština prihvatili predlog koji će pomoći da se prevaziđe kriza.
„Sada konačno možemo da se fokusiramo na ono što je najvažnije, a to je uspostavljanje normalnog odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je Visoki predstavnik EU.
Naglašava da je Beograd pristao da prestane sa izdavanjam tablica, a da se Priština obavezala da prestane sa primenom kaznene mere koje je najavila.
„Mislim da je predlog razuman. Obe strane su rekle i da će ono što je potpisano ranije biti implementirano“, istakao je Borelj.
Dodaje da je dogovoreno i da se u Briselu nastave razgovori o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
„Mislim da je ovo veoma važan dogovor i da sprečava opasnost od izbijanja još jedne krize koja je mogla da izazove eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije“, rekao je Borelj.
Borelj je izrazio nadu da će uz podršku međunarodne zajednice, biti nastavljeni i razgovori o predlogu koji ima punu podršku Nemačke i Francuske, kako bi se postiglo trajno rešenje u odnosima Beograda i Prištine.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 24.11.2022
SRBIJA
Vučić o dogovoru u Briselu: Naša mala taktička pobeda, ali nema vraćanja u institucije bez ZSO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala