- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa BM-21 Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Poljski ministar predlaže Nemačkoj: Predajte sisteme "Patriot" Ukrajini; Granatiran Donjeck

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 273. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorava da bi ova zima zbog restrikcija struje mogla biti najgora u ukrajinskoj prestonici od Drugog svetskog rata. Evropski parlament usvojio je pravno neobavezujuću rezoluciju kojom se Rusija proglašava „državom-sponzorom terorizma“.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 23.11.2022
Granatiranje Zaporoške nuklearne elektrane je nepromišljen i za osudu čin, izjavila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Di Karlo.
"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Zaporoškoj nuklearki, najvećoj u Evropi. Granatiranje stanice, koje se dogodilo tokom vikenda, nepromišljeno je i za osudu", rekla je ona na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajina.
Di Karlo se pozvao na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, koja je saopštila da je elektrana lišena napajanja energijom i da koristi dizel generatore da obezbedi hlađenje i osnovne funkcije nuklearne bezbednosti
„Sva neprijateljstva na stanici i oko nje moraju odmah da se prekinu“, naglasio je zamenik generalnog sekretara.
22:24 23.11.2022
Vladimir Zelenski, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, pozvao je da se osude ruski napadi na energetsku infrastrukturu Ukrajine, da se Rusiji oduzme pravo veta, kao i da se Kijevu isporuče sistemi PVO.
22:05 23.11.2022
Donjeck opet na meti ukrajinskih raketa.
21:41 23.11.2022
Ministar odbrane Poljske Mariuš Blaščak predlaže Nemačkoj da rasporedi svoje protivvazdušne raketne sisteme "Patriot" u Ukrajinu, a ne u Poljsku.

"Nakon još jednog ruskog raketnog napada, obratio sam se nemačkoj strani sa predlogom da baterija "Patriota" bude predata Ukrajini, da bude raspoređena na zapadnoj granici. To će Ukrajince zaštititi od novih žrtava, nestanka struje i povećati bezbednost na našoj istočnoj granici", napisao je Blaščak na tviteru.

21:03 23.11.2022
Uspeh specijalne vojne operacije se ne dovodi u pitanje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
20:47 23.11.2022
Zaporoška nuklearna elektrana priključena na dizel generatore, još jednom izgubila pristup spoljnom napajanju strujom, saopštili su u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.
20:41 23.11.2022
Od 11. oktobra Ukrajina ne izvozi struju ni u jednu državu, saopštila je kompanija "Ukrenergo".
„Zbog ruskih napada došlo je do skoka frekvencije na našoj energetskoj mreži, što je rezultiralo gubitkom veze Moldavije sa evropskom električnom mrežom, odakle zemlja dobija deo električne energije“, saopštila je kompanija.
19:21 23.11.2022
19:13 23.11.2022
Osamdeset odsto Kijeva i dalje je bez struje i vode, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.
Remont energomreže može trajati od nekoliko do desetak sati.
19:12 23.11.2022
Koordinator UN za prehrambeni sporazum Amir Abdalah napušta svoju funkciju iz ličnih razloga, rekao je na brifingu zamenik portparola generalnog sekretara UN Farhan Hak.

„Generalni sekretar UN je zahvalan na napornom radu i posvećenosti gospodina Abdulaha. Njegov zamenik će neko vreme obavljati funkciju šefa kancelarije u Istanbulu“, rekao je Hak.

On je istakao da se utvrđuje kandidat koji će zameniti Abdalaha.
18:05 23.11.2022
17:14 23.11.2022
Pripadnik FSB Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
RUSIJA
FSB: Sprečena ukrajinska sabotaža na vojnim i energetskim objektima u ruskoj Voronješkoj oblasti
17:14 23.11.2022
Sve ukrajinske nuklearne elektrane i većina termo- i hidroelektrana su privremeno isključene sa elektromreže, saopštilo je Ministarstvo energetike Ukrajine.
Precizira se da je ogromna većina potrošača električne energije širom zemlje bez struje, u toku su vanredna isključenja. Zbog nestanka struje mogući su prekidi u grejanju i vodosnabdevanju.
17:00 23.11.2022
Vlasti SAD u novom paketu vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara isporučiće Kijevu municiju i opremu za PVO, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.
Kako se navodi u dokumentu, paket „uključuje dodatno oružje, municiju i opremu za protivvazdušnu odbranu“ koje će biti dopremljeno iz magacina Ministarstva odbrane SAD.
16:55 23.11.2022
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da bi se grad mogao suočiti sa "najgorom zimom od Drugog svetskog rata" zbog nestanka struje.
"Možda će „deo grada morati da bude evakuisan“, upozorio je Kličko u intervjuu Bildu.
To može da se desi, prema njegovim rečima, „po najgorem scenariju“.
Gradonačelnik Kijeva pozvao je Nemačku da, pored vojne pomoći Ukrajini, hitno pošalje humanitarnu pomoć: agregate, toplu odeću i druge neophodne stvari.
15:45 23.11.2022
Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćeno 35 ruskih vojnika Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je iz ukrajinskog zarobljeništva u Rusiju vraćeno 35 ruskih vojnika.
„Nakon pregovora 23. novembra je sa teritorije koja je pod kontrolom kijevskog režima vraćeno 35 ruskih vojnika koji su u zarobljeništvu bili u životnoj opasnosti“, precizirano je u saopštenju.
Kako je precizirano, oslobođeni vojnici biće prevezeni vojnim avionima u Moskvu na lečenje i oporavak. Njima će biti pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć.
15:14 23.11.2022
Gašenje energetskih blokova Južnoukrajinske nuklearne centrale dovodi se u vezu sa uništenjem elektroenergetske mreže, prenosi portal „Strana“, pozivajući se na kompaniju „Energoatom“.
„To je zbog uništenja mreža. Sve je u redu sa stanicom. Nema gde da se pusti struja“, rekao je Leonid Oleinik, predstavnik Energoatoma.
14:39 23.11.2022
Švajcarska uvodi embargo na izvoz robe vojne namene Rusiji i Ukrajini
Švajcarska zabranjuje izvoz svog oružja u Ukrajinu i u Rusiju, uvodeći embargo protiv tih zemalja, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo ekonomije.
„Federalni savet je, takođe, uveo embargo na robu vojne namene protiv Rusije, delimično ga proširivši i na Ukrajinu, s obzirom na neutralni status Švajcarske“, navedeno je u saopštenju.
14:36 23.11.2022
Ukrajinski mediji prenose da je do ovog momenta poznato da su izvedeni napadi na energetske objekte u:
— Kijevu
— Kijevskoj oblasti
— Višgorodu
— Odesi
— Odeskoj oblasti
— Dnjepropetrovsku
— Dnjepropetrovskoj oblasti
— Krivom Rogu
— Zaporožju
— Poltavi
— Poltavskoj oblasti
— Kremenčugu
— Svetlovodsku
— Nikolajevu
— Nikolajevskoj oblasti
— Očakovu
— Južnoukrajinsku
— Vinici
— Vinickoj oblasti (pogođena je Ladižinska termoelektrana)
— Lavovu
— Lavovskoj oblasti
— Hmeljnickoj oblasti
— Sumskoj oblasti
Potpuno bez struje su ostali:

— Kijev
— Kijevska oblast
— Dnjepropetrovsk
— Krivi Rog
— Poltava
— Mirgorod
— Zaporožje
— Nikolajev
— Odesa
— Odeska oblast (ceo region)
— Rovno
— Rovenska oblast
— Hmeljnicki
— Hmeljnica oblast
— Kremence-Podoljsk
— Kirovogradska oblast
— Harkov
— Luck
— Čerkasi
— Černigov
— Sumi
— Žitomir

Probleme s vodosnabdevanjem imaju:

— Kijev
— Sumi
— Nikolajev
— Harkov
— Dnjepropetrovsk
— Odesa

Havarijsko isključenje energetskih blokova:

— Južnoukrajinska nuklearna elektrana (Nikolajevska oblast)
14:25 23.11.2022
„Ukrenergo“: U svim regionima Ukrajine uvedena havarijska isključenja struje
U svim oblastima Ukrajine u sredu su uvedena havarijska isključenja električne energije, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.
„Raketni napad i dalje traje, ali već su pogođeni objekti energetske infrastrukture. U svim oblastima su u toku havarijska isključenja“, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala