- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinska služba bezbednosti pronašla „prorusku literaturu“ u Kijevsko-pečerskoj lavri

© AP Photo / Efrem LukatskyPripadnici Službe bezbednosti Ukrajine tokom pretresa Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu
Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine tokom pretresa Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je završila kontraobaveštajne aktivnosti u prostorijama kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini, tokom kojih je pronađena „proruska literatura“.
„Služba bezbednosti Ukrajine završila je kontraobaveštajne aktivnosti koje je sprovodila na teritoriji Svetouspenske Kijevsko-pečerske lavre u Kijevu, Koreckog manastira Svete Trojice i u prostorijama Sarnensko-poleske eparhije UPC u Rovnjenskoj oblasti... Tokom pretresa je otkrivena proruska literatura koja je korišćena tokom studiranja u bogosloviji i parohijskim školama, uključujući i za promociju „ruskog sveta“, navodi SBU na svom sajtu.
Kako se navodi u saopštenju, SBU je pronašla prorusku literaturu, više od dva miliona grivni (54 hiljade američkih dolara), 100 hiljada američkih dolara i nekoliko hiljada ruskih rubalja. U saradnji sa policijom i Nacionalnom gardom provereno je više od 350 crkvenih objekata i 850 ljudi. Više od 50 ljudi je bilo ispitano, između ostalog i poligrafom. Među njima nisu bili samo državljani Ukrajine, već i državljani Rusije koji su se nalazili na teritoriji objekata.
Ukrajinski portal „Strana“ preneo je u utorak da je Služba bezbednosti Ukrajine saopštila da je počela da vrši pretres na teritoriju Kijevsko-pečerske lavre. Kasnije je saopšteno da se tamo „sprovode kontraobaveštajne aktivnosti“. Pretres je sproveden u još dva manastira i Sarnjenskoj eparhiji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Rovnjenskoj oblasti.
Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaharova o pretresu u Kijevsko-pečerskoj lavri: Potpuno nemoralan, divljački čin kijevskog režima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala