- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Težak udarac za nemačku istoriju: Ukradeni zlatnici vredni milione evra kojima se ne piše dobro

CC0 / Pixabay / zlatnici, ilustracija
zlatnici, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Lopovi su iz muzeja u bavarskom gradu Manhingu ukrali celu zbirku keltskih zlatnika vrednu nekoliko miliona evra, saopštila je danas policija.
Prema bavarskoj policiji, izgrednici su u utorak uveče provalili u Keltski i rimski muzej i uzeli ukupno 483 zlatnika koji su stari dve hiljade godina. Pronađeni su 1999. godine u blizini grada Manhinga, a u muzeju su izloženi od 2006.
„Gubitak keltskog blaga je katastrofa, jer su zlatnici nezamenjivi kao svedoci naše istorije“, rekao je bavarski ministar nauke i umetnosti Markus Blume dodavši da je šteta velika, prenose agencije.
Istražitelji zasad nisu objavili druge detalje o okolnostima pljačke, ali gradonačelnik grada Herbert Nerb spomenuo je prekide telefonskih i internetskih veza.
„Odsekli su ceo Manhing“, rekao je gradonačelnik navodeći da je muzej zapravo vrlo sigurna lokacija, ali da su sve veze s policijom bile prekinute, navodi STA.
Prema nemačkoj policiji, kradljivci keltskih zlatnika iz Manhinga verovatno će ih teško prodati.
„Bojimo se da će keltski novčići biti pretopljeni i prodati po ceni zlata“, rekao je nemačkim medijima neimenovani predstavnik bavarske kriminalističke policije.
Pronalazak zlatnika u Bavarskoj smatra se najvećim pronalaskom keltskog zlatnika pronađenog u prošlom veku. Keltske novčiće pre 23 godine otkrila je grupa arheologa, a u muzejskoj vitrini bila su izložena 483 zlatnika.
Na ovom području nekada je postojalo važno keltsko naselje Opidum Manhing i tu se i danas odvijaju redovna arheološka istraživanja. Područje keltskog naselja smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta severno od Alpa, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala