- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: U Zaporoškoj oblasti likvidirani ukrajinski diverzanti

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVišecevni bacač raketa BM-21 "Grad" u Zaporoškoj oblasti
Višecevni bacač raketa BM-21 Grad u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
U Zaporoškoj oblasti likvidirana je diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Kako je naveo, gubici ukrajinskih snaga su u protekla 24 časa u ovom pravcu iznosili više od 40 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika, dok su uništena tri oklopna vozila, MT-LB i četiri kamioneta.
U donjeckom pravcu ruske snage nastavile su ofanzivu. U ovoj oblasti ubijeno je više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništeno pet oklopnih vozila.
Na južnodonjeckom pravcu, artiljerijskom vatromi odlučnim dejstvima ruskih trupa odbijen je napad Oružanih snaga Ukrajine u pravcunaselja Pavlovka. Osim toga, uništene su neprijateljske rezervne snage koje su se kretale iz naselja Ugljedar.
U kupjanskom pravcu, artiljerijskom vatrom i udarima iz teških sistema sprečen je pokušaj motorizovane pešadijske čete Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj Narodnoj Republici. Tokom borbi ubijeno je više od 30 ukrajinskih vojnika, a uništena dva su automobila i jedan minobacač.
U krasnolimanskom pravcu sprečen je pokušaj napredovanja ukrajinskih snaga za napad upravcu naselja Červonopopovka u LNR. Ubijeno je do 20 ukrajinskih vojnika i uništeno tri minobacačke posade i dva automobila.
Operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija uništile su komandno mesto 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, kao i 72 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima, ljudstvo i vojna tehnika u 144 okruga.
Kod naselja Nikolajevka u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je kontrabaterijski radar AN/TPK-37 američke proizvodnje.
U Zaporoškoj oblasti i LNR uništena su dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije Oružanih snaga Ukrajine.
Sistemi PVO su tokom prethodnog dana oborili pet bespilotnih letelica u Crnom moru i na području grada Sevastopolja.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 333 aviona, 177 helikoptera, 2.554 bespilotne letelice, 390 protivvazdušnih raketnih sistema, 6.782 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 901 borbeno vozilo za višecevne bacače raketa, 3.615 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 7.329 jedinica specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala