Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brutalna ali neobavezujuća ucena Evropskog parlamenta - od Srbije se traži da uvede sankcije Rusiji

© Flickr / European Parliament Evropski parlament u Strazburu
 Evropski parlament u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Na sednici Evropskog parlamenta usvojena je rezolucija o proširenju EU kojom se preporučuje Evropskoj komisiji da napredak Srbije ka EU uslove uvođenjem sankcija Rusiji i vidljivim napretkom u reformama.
Evropski parlament je većinom glasova usvojio Rezoluciji o proširenju EU kojom se zaključuje da je proširenje najefikasnija spoljna politika EU i da je taj proces investicija u prosperitet kontinenta, a od Srbije se traži da se usaglasi sa spoljnom politikom Unije.
Amandmanom koji je usvojen predviđeno je da se preispita finansijska pomoć Srbiji "kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima".
Preporuke za Novu EU strategiju za proširenje koje su usvojili članovi parlamenta pozivaju EU da učini fondove Unije i njihove opipljive rezultate vidljivijim u zemljama kandidatima za proširenje.
Oni takođe pozivaju EU da radi na tome da se spreči mešanje trećih strana u političke, izborne i druge demokratske procese tih zemalja. Istovremeno, da bi osigurale da bilo kakva stagnacija ili nazadovanje u reformskim procesima vezanim za EU budu sankcionisani u realnom vremenu, EU treba takođe da nagradi zemlje kandidate kada ostvare održiv napredak, između ostalog i time što će po fazama uključiti u jedinstveno tržište EU.
Oni traže jasne rokove za zaključenje pregovora sa zemljama kandidatima i insistiraju na tome da se oni završe najkasnije do kraja ove decenije.
Rezolucija, čiji autor je hrvatski poslanik Tonino Picula, usvojena je na plenarnoj sednici EP sa 502 glasa "za", 75 poslanika je glasalo protiv, a 61 je bio uzdržan.
U delu Rezolucije gde se pominje Srbija traži se da se zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije protiv Rusije.
Amandmanom se predviđa da ukoliko sankcije Rusiji ne budu uvedene, Srbija ne bi trebalo da napreduje na evropskom putu.
U tekstu Rezolucije se još preporučuje zemljama članicama da prekinu zastoj od proširenja i da ožive proces.
Rezolucija predlaže Uniji da izradi novu strategiju proširenja, da definiše jasno svoje ciljeve u proširenju i da primeni institucionalne evropske reforme kao što je ukidanje jednoglasnosti pri prijemu novih zemalja članica.
Kako se kaže, posebno zato što je EU dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji i time otvorila proces proširenja ka Istočnom partnerstvu.
Vladavina prava treba da bude centar procesa, a svaka zemlja kandidat treba da bude ocenjena prema njenim ličnim zaslugama, piše o dokumentu.
Nova strategija treba da da „jasne rokove za završetak pregovora za članstvo na kraju ove decenije. Uvesti glasanje sa kvalifikovanom većinom za početak pregovora kao i za otvaranje i zatvaranje poglavlja. Konačna odluka treba da bude doneta jednoglasno, ali ovakav način bi dao kredibilitet procesu i pokazao da neki problemi mogu biti rešeni preko pregovora za članstvo. Mi ne smemo da gubimo vreme“, naglasio je Picula u obrazlažući tokom debate koja se održala sinoć na plenarnoj sesiji EP.
Rezolucija predlaže fazni prijem zemalja kandidata u evropske politike, inicijative i jedinstveno tržište, uključujući pristup do evropskih fondova, što bi dozvolilo građanima da osete koristi članstva u toku procesa pregovora.
Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće ni za zemlje članice, ni za ostale evropske institucije.
Zasedanje Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
U Evropskom parlamentu debata o predlogu da se Srbija uceni da bi uvela sankcije Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala