Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Glavni pregovarač Beograda objasnio: Ostaju tablice KM i neće se menjati pri registraciji vozila

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač Beograda Petar Petković izjavio je kasno sinoć, nakon postizanja dogovora u Briselu da je postignutim dogovorom sačuvan mir i da je zaštićen srpski narod na severu KiM.

"Ovim dogovorom sutra od 8 časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je Kurti planirao niti kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama, niti kaznene politike u svim ostalim fazama. Ovim dogovorom sačuvali smo mir i uspeli da zaštitimo naš narod na severu KiM", rekao je Petković, prenosi dopisnik Kosovo onlajna iz Brisela.

Prema njegovim rečima, na snazi ostaju tablice koje izdaje Srbija, odnosno one će kao i do sada biti u upotrebi.

"To znači da će svi vlasnici automobila moći normalno da registruju tablice. Jedino gde ćemo zastati je izdavanje novih KM tablica i to do trenutka dok ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice se nisu izdavale. Kurti je večeras prihvatio sve što je odbijao prethodnih dana i to je važno. Uspeli smo da sačuvamo mir, dijalog i razgovori se nastavljaju jer treba da idemo na normalizaciju odnosa pre svega na terenu, kako Srba tako i Albanaca. Poručujem svim Srbima na KiM da mogu mirno da spavaju , sačuvali smo naše KM tablice", rekao je Petković.

Povodom večerašnjeg dogovora sutra posle sastanka sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović javnosti će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i govoriti o svim detaljima.

Kancelarija za KiM: Albanci sve prihvatili, veliki uspeh za Beograd

Albanci su večeras prihvatili sve što su prethodnih dana odbijali i o čemu nisu hteli ni da čuju, saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodeći koji su glavni benefiti dogovora koji je postignut u Briselu.
"Rečenica o saopštenju EU u kojoj se govori o ispunjenju svih prethodnih sporazuma iz dijaloga je veliki uspeh za Srbiju i bez ikakve dileme, ispunjenje tih sporazuma ide pre bilo kakvih daljih razgovora o normalizaciji odnosa", navodi Kancelarija.
Poručuju građanima i da su sačuvane KM tablice i one ostaju u upotrebi na severu KiM dok se konačno ne postigne dogovor oko toga.
"Ionako smo poslednjih godina izdali svega desetak novih KM tablica tako da ta mera naš narod ne pogađa u praksi. Naš narod na KiM će bez problema voziti i dalje svoje KM tablice. Ni na koji način i nikada nećemo prihvatiti RKS tablice i to ovaj dogovor potvrđuje", ističe se u saopštenju.
Kancelarija ocenjuje i da je današnji dogovor pokazatelj da su SAD želele smirivanje tenzija i radile u tom pravcu.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
SRBIJA
Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o tablicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala