- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak je izneo istinu koja će zaboleti kritičare

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji srpski teniser, u intervjuu za italijansku „La Stampu“ govorio je o neprijatnostima koje je doživljavao tokom cele godine zbog odluke da se ne vakciniše. Srpski as podvukao je da nije antivakser i da želi da se izbori za slobodu govora.
Retko je koji sportista prethodnih godina bio na meti na kao što je ove godine bio Novak Đoković zbog odluke da se ne vakciniše. Deportovan je iz Australije, zabranjeno mu je bilo da igra na četiri mastersa i US Openu, a on je dostojanstveno i uzdignute glave slušao sve klevete.
U intervjuu za „La Skalu“ srpski as je otvorio dušu i poručio da se ne folira već da samo želi da se zalaže za slobodu govora i bude jedinstven.
„Znam da nekad ljudi misle da se foliram, da određene stvari radim jer želim da budem voljen. Nije tako, ja samo hoću da budem svoj, jedinstven. To je nešto što se gubi danas. Nije moguće udovoljiti svima, ali ako imamo političku korektnost, onda valjda možemo da iskažemo svoje ideje sa poštovanjem, bez mržnje, sa slobodom. Sloboda govora je danas prema mom mišljenju samo iluzija“, iskreno je Novak govorio o navodima u kojima je oštro kritikovan.
Đoković je potom objasnio da nije antivasker već da je tako etiketiran samo zbog odluke da se on sam ne vakciniše.
„Imam jedan idealan primer iz ove godine, zbog svega što mi se desilo oko vakcine. Izrazio sam samo slobodu da sam odlučim šta ću uraditi sa svojim telom, i odjednom sam etiketiran kao antivakser, što nisam. Ako ne pripadaš uopštenom načinu razmišljanja, brzo postaneš loš momak. A to nije dobro“, bio je jasan Novak.
Srpski as govorio je o tome da ga ne zanima politika, da se bavi najviše zdravljem, ali da se trudi i da radi na poboljšanju uslova za slabije tenisere.
„Sve što se tiče zdravlja me zanima. Ali takođe sam zainteresovan da pričam o tome šta nije u redu sa svetom tenisa. Sport koji je po popularnosti i rasprostranjenosti posle fudbala i košarke u NBA, koji se prati i praktikuje svuda, čak i u Kini ima mnogo terena, ali koji daje materijalnih sredstava za život samo za 500 ljudi, da li je moguće to“, upitao je Novak koji je osnovao organizaciju „PTPA“ kako bi pomogao kolegama koji su slabije rangirani na ATP listi.
Novak od pre 10 godina verovatno bi na pitanje o tome o čemu sanja najpre govorio o Grend slem trofejima, ali danas kada je vlasnik 21 najvećeg teniskog pehara, srpski as i jedan od najvećih tenisera svih vremena ima neke drugačije, veće želje.
„Imam mnogo snova i veoma su veliki. Najveći od svih je da budem najbolji mogući tata moje dvoje dece, Stefanu i Tari. Da biste razumeli šta znači biti roditelj, morate čitati, diskutovati, proučavati, učiti. To je kao posao, jer niko se ne rađa kao roditelj. Često se fokusiramo na to šta da naučimo našu decu, kako da izgrade njihov karakter. Ipak, smatram da je osnovna stvar da radite na sebi, naučite da ostanete mirni kada vas kritikuju i napadaju, iskoristite iskustvo, budite svesni da su najvažnije potrebe dece, a ne vaše. To su stvari o kojima razmišljam svaki dan“, otkrio je Đoković.
Kada je reč o kraju karijere srpski as ne želi da daje obećanja koja ne može da ispuni, ali može da obeća da neće odustati od tenisa sve dok se oseća da može mnogo da pruži na terenu.
„Ne mogu da obećam, jer ako nešto obećam, onda to, naravno, moram da ispunim, a u ovom slučaju ne mogu ništa da obećam jer nije predvidljivo kako će moje telo i um reagovati u budućnosti. Ali mogu da obećam da ću nastaviti da igram sve dok to budem uspevao“, istakao je Đoković.
Srpski teniser veoma poštuje mlade talentovane tenisere i srećan je što uspevaju da prave velike rezultate poput Karlosa Alkarasa i Holgera Runea, ali za njih ima i jasnu poruku.
„Pa, ovo je svakako motivacija. Veoma sam srećan zbog Alkarasa i Runea, zbog rezultata koje postižu u svojim dvadesetim godinama, a svakako je dobro za tenis što su u centru pažnje nova lica. Ali u meni uvek postoji ratnik koji želi da se bori. Ne želim da dozvolim mladima da pobeđuju na turnirima. Mnogo ih poštujem, ali ja sam takav: kada sam na terenu želim da ih podelim na dva dela“, zaključio je Đoković.
Najbolji srpski teniser uspeo je da osvoji Završni masters turnir u Torinu i time je krunisao više nego uzbudljivu godinu za sebe.
Za Sputnjik je nedavno pričao Novak Đoković.
Ruski teniser Andrej Rubljov – Srbija open - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SPORT
Feliks je dobio novi nadimak – i za to je kriv Andrej
Norveški teniser Kasper Rud - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SPORT
Urnebesan razgovor iz Torina – Novak pobedio, Norvežanin mu zamerio: Moglo je to zanimljivije /video/
 Andrej Rubljov  - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
SPORT
Rus se poklonio Srbinu: Novak je najveći!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala