- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Operacija u Siriji i Iraku samo početak, moguć susret sa Asadom

© Sputnik / Lola ĐorđevićRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je turska operacija na severu Sirije i u Iraku „samo početak“ i da je Ankara odlučna u tome da osigura bezbednost granica. On je rekao i da je moguć susret sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom, ističući da u politici ne postoji večna uvređenost ni nezadovoljstvo.
„Naša operacija je tek početak aktivnosti u cilju osiguravanja bezbednosti naših granica“, rekao je Erdogan na sednici vladajuće stranke.
Kako je rekao, postalo je jasno da oni koji su tvrdili da neće biti pretnji po našu zemlju iz regiona Sirije pod njihovom kontrolom, nisu mogli da održe obećanje i da ako saveznici Turske to nisu u stanju onda Ankara ima pravo da se sama pobrine za sebe.
Podsetimo, Erdogan je ranije rekao da je Turska izvela vazdušnu operaciju u Siriji i Iraku zbog „odbijanja“ Rusije da ispuni obećanje da će kurdske jedinice biti povučene sa granice republike.
On je najavio i kopnenu operaciju.
„Počinjemo čišćenje terena od Tel Rifata, Mandžiba i Kobanija“, rekao je on na sastanku stranke.
To su sve mesta i gradovi na severu Sirije.
Erdogan je rekao da Arkana namerava zatvori tursku granicu bezbednosnom zonom.
Ministar odbrane Hulisi Akar rekao je da su teroristi cilj operacije i da turska strana čini sve da civilno stanovništvo ne trpi.

O operaciji

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je 21. novembra saopštio da su oružane snage republike za dva dana operacije „Mač-kandža“ u Siriji i Iraku likvidirali 184 terorista. U akciji je učestvovalo više od 50 aviona i 20 dronova. Artiljerija je pružila podršku avijaciji.
Tursko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je operacija uspešno izvedena na severu Iraka u oblastima Kandil, Asos, Hakurk, kao i u oblastima Arap-Pinara, Tel-Rifat, Džizre i Derik na severu Sirije.

Sirija: Preduzećemo sve mere u cilju zaštite svoje teritorije

Damask će preduzeti sve mere u cilju zaštite svoje teritorije i osiguranja bezbednosti, rekao je zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova Ajman Susan povodom turske operacije.
„Sirija će preduzeti sve što je potrebno kako bi zaštitila svoje granice, celovitost teritorije u skladu sa normama međunarodnog prava, koji joj daju legitimitet i zakonit put za zaštitu svoje bezbednosti “, rekoa je Susan.
Turske oklopno-mehanizovane jedinice u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SVET
Rusija: Pozivamo Tursku na uzdržanost kako ne bi došlo do eskalacije u Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala