Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bura u Prištini: Sudski savet prekida saradnju sa Kurtijevom vladom

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Vlada tzv. Kosova usvojila je danas više nacrta zakona, a među današnjim odlukama najviše bure u kosovskoj javnosti izazvala je odluka o platama u javnom sektoru.
Novi nacrt zakona predviđa promenu koeficijenta, a na udaru su se najviše našli sudije i tužioci kojima novi zakon predviđa smanjenje plata, odnosno poništavanje zakona koji je donet za vreme Ramuša Haradinaja kada je plata radnicima sudova povećana.
Kurti je na konferenciji za novinare rekao da niko ne može imati platu do čak i pet puta više od najmanje plate.
„Današnji Nacrt pridaje veliki značaj kvalifikacijama. Niko ne može biti plaćen više od pet puta od najniže plate u našoj administraciji“, rekao je Kurti.
Nekoliko sati kasnije reagovao je Sudski savet Kosova (SSK) koji je odlučio da obustavi saradnju sa vladom. To je saopštio predsednik SSK Albert Zogaj.
„Sudski savet Kosova i predsednici sudova traže od Vlade da odmah poništi odluku od 23. novembra 2022. godine. Rad sudova je smanjen i nastaviće se samo za osnovne usluge, a spisak osnovnih usluga će biti odobren od strane SSK sutra. SSK i sudovi obustavljaju saradnju i učešće u bilo kojoj aktivnosti organizovanoj ili u kojoj su prisutni predstavnici Vlade i ukoliko Vlada ne poništi odluku od 23. novembra, SSK će doneti odluku o drugim merama 8. decembra 2022. godine“, rekao je Zogaj.
On je naglasio da odluka stupa na snagu danas.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala