- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Taktika „gužvanja“ Argentine za promenu istorije

© AP Photo / Natacha PisarenkoErve Renar
Erve Renar - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Fudbaleri Saudijske Arabije su sa 2:1 pobedili Argentinu na startu Svetskog prvenstva, ali ključ uspeha nisu bili oni koji su postigli golove – već deo ekipe zadužen za sprečavanje pogodaka rivala.
Selektor Erve Renar, Francuz koji je prava ikona u afričkom fudbalu, Argentini je suprotstavio visoko pozicioniranu odbranu čime je potpuno zbunio kolegu Lionela Skalonija i tim predvođen Lionelom Mesijem.
Poslednja linija odbrane, predvođena briljantnim golmanom Muhamedom Al-Ovaisom, a sastavljena od Sauda Abdulhamida, Hasana Al Tambaktija, Alija Al Boleaja i Jasira Al Šaranija, postavljena je bila toliko visoko da je Argentina čak deset puta uhvaćena u ofsajd poziciji.
Uz poslednju liniju, Arabija je učinila sredinu terena toliko „zagužvanom“ da Argentina nije uspela da razvije svoju igru.
Napredna statistika, koja ukazuje na to koliko bi neka ekipa trebalo da postigne golova na osnovu igre, još jednom se pokazala kao nepouzdana jer je upućivala na to je Argentina trebalo da postigne 2,27 golova, a Arabija 0,14.
Statistika i taktika su jedno, realno stanje je drugo i to je pokazao Hasan Tambakti, spektakularnom intervencijom ispred Lionela Mesija.
Leo Mesi - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Katar 2022
Mesi će zauvek pamtiti Hasana
Vredi napomenuti da je Argentina prvi put još pod 1930. godine izgubila utakmicu Mundijala pošto je imala prednost na poluvremenu, a Arabija je posle tri uzastopna debakla na prethodnim takmičenjima ostvarila istorijski trijumf.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala