- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina do 2028. planira na Mesecu bazu sa nuklearnom elektranom

Lunarna kora – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Pratite nas
Kineski svemirski program fokusiran je na novi tip nuklearne elektrane koja će se koristiti za napajanje stalne baze na Mesecu, koju Kina planira da izgradi pre isteka ove decenije.
Predvodnik u novoj generaciji lunarnog istraživanja bila je Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA), koja je poslala nekoliko sondi na Mesec u okviru misije „Čang'e“. Istražili su dalju stranu Meseca i poslali prve uzorke lunarnog tla u poslednjih 40 godina.
Akademik Kineske akademije inženjeringa i glavni dizajner programa „Čang'e“ Vu Veiren otkrio je na kineskoj centralnoj televiziji (Si-Si Ti-Vi) da će narednih nekoliko svemirskih letelica „Čang'e“, „Čang'e“ 6, 7 i 8, postaviti temelje za buduću Međunarodnu stanicu za istraživanje Meseca, za koju se nadaju da će biti uspostavljena do 2028.
© Foto : China Ministry of Defense Kineski lunar
A Chinese moon rover  - Sputnik Srbija, 1920, 23.11.2022
Kineski lunar
Međutim, neophodan korak je da se prvo razvije nova vrsta nuklearne elektrane koja može da radi na površini Meseca, koja je opterećena ekstremnim temperaturama, ugrožena udarima meteora i koja nema vodu za hlađenje.
„Trenutno razvijamo novi energetski sistem gde nuklearna energija može da obezbedi snabdevanje velike snage i dugotrajno snabdevanje. A komunikacioni objekat može da ostvari komunikaciju između Meseca i Zemlje, ili sa drugim planetama kao što je Mars“, rekao je Vu.
On nije izneo više detalja, ali raniji izveštaji sugerišu da će elektrana moći da proizvodi 1 megavat snage, što je oko 100 puta više od reaktora od 1 kilovata koji američka svemirska agencija NASA planira da napravi sa sopstvenim lunarnim nuklearnim reaktorom.
Kineski nuklearni reaktor neće biti prvi u svemiru: Sovjetski Savez je koristio male elektrane „brze fisije“ na desetinama satelita, a SAD su takođe eksperimentisale sa satelitskim nuklearnim elektranama. Kineski lunar „Jutu 2“ nosio je i sićušni nuklearni reaktor, koji je proizveo dovoljno energije da ga održi toplim kada nije na suncu.
„Orion“, kapsula svemirske agencije NASA - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kapsula agencije NASA obišla tamnu stranu Meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala