- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Poljska onemogućila učešće Lavrova na sastanku OEBS - udarac za čitavu organizaciju

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPredstavnik Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini
Predstavnik Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Onemogućivši učešće ruske delegacije, predvođene šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, na sastanku OEBS, Poljska praktično uništava tu organizaciju, rekla je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Ne radi se samo o Poljskoj kao o državi, nego o tome da je ta zemlja predsedavajuća OEBS i dužna je da osigura ravnopravne uslove rada za sve države-članice. Poljska ovako nanosi udarac čitavoj organizaciji, bezbednosti i saradnji u Evropi“, rekla je Zaharova novinarima uz podsećanje da je OEBS i nastao kao platforma za diskusiju različitih država i političara različitih gledišta.
Podsetimo, Poljska je donela odluku da nemogući Lavrovu da učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Lođu 1 . i 2. decembra.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je s tim u vezi da je zbog ovakve odluke Varšava na većem gubitku OEBS nego Lavrov.
Rusku delegaciju predvodiće stalni predstavnik Rusije pri OEBS Aleksandar Lukaševič.
Zaharova je još rekla da se poljski političari bave rusofobijom jer su im „duše mračne“ ili za to plaća Zapad.
„Tako vatrena, ozloglašena rusofobija koja prevazilazi granice razumnog, mržnja prema našoj zemlji. Na žalost, čitav niz poljskih političara poslednjih decenija se samo time i bavi – neko zbog svoje mračne duše, a neko je plaćen novcem kolektivnog Zapada. To niko nije ni krio“, rekla je ona i dodala da su ti rusofobski ispadi počeli mnogo pre specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.
Parlamentarna skupština OEBS-a u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Ruskoj delegaciji nisu odobrene vize za učešće na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a
Sve vesti
0