Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Pančevo će biti novo središte auto-puteva

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pančevu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Pančevu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, tokom obilaska radova na izgradnji druge fabrike nemačke kompanije „ZF Fridrihzafen“ u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni, da će Pančevo postati novo središte auto-puteva.
Vučić je istakao da je ovo veliki dan i velika pobeda za Srbiju.

„Ovo će biti najdigitalnija i najzelenija fabrika u celom ZF sistemu“, naglasio je Vučić.

Naveo je da je do sada u ZF u Pančevu zaposleno oko 1.740 radnika, od čega je iz Pančeva i okoline njih skoro 1.000. Kako je napomenuo, Pančevo napreduje što se i vidi i po rastu cena nekretnina pošto je kvadrat stana skočio sa 900 na 1.700 evra.
Vučić je rekao da će biti izgrađen auto-put od Pančeva do Zrenjanina, ali da je planirana i izgradnja nastavka auto-puta u okviru beogradske obilaznice, na tzv. sektoru C, od Bubanj Potoka do Pančeva.
„Biće izgrađena i brza saobraćajnica kombinovana sa auto-putem do Vršca. Biće ovo novo središte auto-puteva“, istakao je Vučić.

Radovi gotovi do sredine 2023.

ZF je najavio da će radovi na izgradnji druge fabrike biti gotovi do polovine 2023. godine. U objektu koji će podići u Pančevu planira da proizvodi sisteme za hibridna i električna vozila.
Za nastavak investiranja u Pančevu ZF Srbija, čiji je obim veći od 230 miliona evra, ta kompanija je dobila državne novčane subvencije i građevinsko zemljište bez plaćanja naknade.
Mere podrške odobravaju se za investiciju ZF u izgradnju proizvodnog objekta od 33.000 kvadratnih metara u Pančevu, a planirano je zapošljavanje 589 radnika na neodređeno vreme.
Za tu investiciju Srbija je dodelila bez naknade 160.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, čija vrednost je procenjena na 138,1 miliona dinara. Predviđena je i dodela sredstava podsticaja iz budžeta Srbije pa će ZF-u pripasti 42,8 miliona evra.
ZF se obavezuje da početnu investiciju u materijalna i nematerijalna sredstva izvrši do kraja 2027. godine i da mora da uloži najmanje četvrtinu od sopstvenog novca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala