- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington: Rusija se ne uklapa u definiciju države sponzora terorizma

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVZastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu
Zastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Rusija se ne uklapa u definiciju države-sponzora terorizma, koja je utvrđena američkim zakonodavstvom, izjavila je američka izaslanica za ratne zločine Bet Van Šak.

„Možemo proglasiti neke zemlje sponzorima-terorizma, na primer, Sirija je bila proglašena pre nekog vremena. Međutim, naše zakonodavstvo daje malo drugačiju definiciju od evropskog. Biću iskrena, Rusija se jednostavno ne uklapa u okvir definicije zemlje-sponzora terorizma“, rekla je Van Šak odgovarajući na pitanje, da li će se SAD priključiti Evropskoj uniji, ako EU proglasi Rusiju zemljom sponzorom terorizma.

U Evropskom parlamentu će se 23. novembra glasati o rezoluciji da se Rusija kvalifikuje kao država - sponzor terorizma. Rezolucija je odgovor na poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da se Rusija proglasi sponzorom terorizma, koji je prvi put tražio aprila 2022. godine.
U zakonodavstvu EU ne postoji pravni okvir za priznavanje trećih zemalja državama sponzorima terorizma. U slučaju da bude odobrena rezolucija Evropskog parlamenta, ona neće imati pravne posledice po Rusiju. Tekst dokumenta se još uvek priprema, a njegova prvobitna verzija je objavljena na sajtu Evropskog parlamenta 21. novembra.
„Proučavamo i druge definicije koje su moguće, a koje će postići isti cilj koji ima i evropska inicijativa“, navela je Van Šak.
Ona je istakla, da je Vašington doveo sankcije protiv Rusije do neverovatnog nivoa, zato nisu potrebne nikakve konkretne definicije.

„Uveli smo veliki spektar sankcija protiv fizičkih lica i struktura, koje su povezane sa Kremljom, i nema potrebe za dodatnim definicijama. Naravno, to je značajna definicija i mi podržavamo ono što Evropljani rade, ali definisanje država kao sponzora terorizma, u kontekstu američkog zakonodavstva, nije dobra opcija za Rusiju. Zato tražimo druge načine i definicije“, zaključila je Van Šak.

Američki predsednik Džozef Bajden je početkom septembra rekao da ne bi trebalo da SAD proglase Rusiju državom – sponzorom terorizma.
U julu je američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno odobrio neobavezujuću rezoluciju kojom se američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za „državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji.
Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.
Podsetimo, poljski parlament je u oktobru jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se Rusija proglašava za terorističku državu. U dokumentu se osuđuje ruska agresija i pozivaju druge države da donesu istu odluku.
Zastave Rusije i Ukrajine ispred logoa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SVET
NATO poziva članice da Rusiju proglase za teroristički režim
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala