- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Beograd stiglo 100 novih autobusa na prirodi gas, najavljeno povećanje plata za vozače GSP-a

Pratite nas
U Beograd je stiglo 100 novih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas koji će biti pušteni u saobraćaj do kraja nedelje, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.
Šapić je, nakon predstavljanja autobusa u GSP autobuskom pogonu Novi Beograd, precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama — 17, 23, 31, 65, 88.
„Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosečna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda“, rekao je Šapić.
Kako je naveo, novi autobusi na gas su koštali oko 35 miliona evra.
Gradonačelnik je ocenio da je ovo važan dan za Beograđane, jer su vozila ekološka i uticaće na smanjenje zagađenja u gradu.
Najveći razlog periodičnog većeg zagađenja su individualna ložišta, kojih prema procenama ima između 150 i 200 hiljada u Beogradu, rekao je Šapić, dodajući da se tim pitanjem trenutno intenzivno bave svi nadležni.
„Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grejanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mere za smanjenje zagađenja u gradu“, istakao je Šapić, preneo je „Beoinfo“.
Nova vozila na gas su niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica.

Od sledeće godine povećanje plata za vozače GSP-a

Šapić je ovom prilikom najavio i da će plata vozača u GSP-u od početka sledeće godine biti oko 100.000 dinara.
Na pitanje da li ima dovoljno vozača u GSP-u, Šapić je odgovorio potvrdno i rekao će njihove plate biti povećane u januaru.
„Videćemo da li će nam uslovi dozvoljavati da se plate povećavaju i dalje. Kada bih se ja pitao svi koji rade u komunalnim službama, u obrazovnom sektoru imali bi daleko veće plate“, kazao je Šapić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala