- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija teroristička? A šta ste vi radili u Jugoslaviji: Poruka iz Moskve zapadnim parlamentarcima

© Sputnik / RIA NovostiRuska garda u Marijupolju
Ruska garda u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Rezolucija o proglašenju Rusije za terorističku državu, koju je preporučila Parlementarna skupština NATO i slična koju je predložio Evropski parlament, iako pravno neobavezujuće, bezobrazne su i populističke, kaže ruski senator Vladimir Džabarov uz savet zapadnim parlamentarcima da se sete šta su oni radili u Jugoslaviji.
Parlamentarna skupština NATO je rezolucijom objavljenom na zasedanju u Madridu preporučila da države-članice Alijanse proglase Rusiju za "teroristički režim". A kako je izjavila portparol Evropskog parlamenta Delfin Kolard, i poslanici Evropskog parlamenta pripremili su rezoluciju kojom bi Rusiju proglasili za „terorističku državu“.
„Poslanici EP će u sredu glasati o rezoluciji koja Rusiju karakteriše kao zemlju koja podržava terorizam zbog napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini“, izjavila je Kolardova.

Šta je NATO radio u Jugoslaviji

Kako kaže za Sputnjik zamenik šefa spoljnopolitičkog odobora Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov, odluka parlamentarne skupštine NATO i Evropskog parlamenta da Rusiju proglase za teroristički režim je bez presedana.
„Ova njihova odluka je bezobrazna, neodgovorna i populistička. Ne postoje nikakvi razlozi da se ovakve optužbe kače Rusiji. NATO, pre nešto što okrivi bilo koga, neka bolje pogleda spisak svojih „slavnih dela“...Neka se sete kako su bombardovali Jugoslaviju, kako su uništili Libiju, kao i civilno stanovništvo Avganistana u Iraku.Ubijanje, uništavanje civila...Sve je to maslo Alijanse. Dakle, najverovatnije se ova optužba više odnosi na sam NATO blok, koji ne samo da je bio agresivan, nego je postao i teroristički“, poručuje senator.
Prema rečima ruskog politikologa Jurija Svetova, zemlje Evropske unije i NATO na sve moguće načine pokušavaju da ocrne Rusiju.
„Njihov zadatak je da ometaju rad ruskih državnih organa. Ova rezolucija je usvojena da bi se u informativnom prostoru stalno govorilo da je Rusija država – sponzor terorizma. A što se tiče pominjanja formiranja Međunarodnog tribunala, smatram da to ima veze sa idejom da se od ruske države dobiju reparacije. Oni pokušavaju da stvore neku vrstu strukture koja će omogućiti, kako oni smatraju, „legalnu“ krađu ruskog novca. Ukrajina im za to služi kao oruđe“, konstatuje sagovornik Sputnjika.

Pravno ništavna rezolucija

Pomenute rezolucije, prema rečima Svetova, ništavne su sa međunarodno-pravne tačke gledišta.
„Mi nismo članovi ni Parlamentarne skupštine NATO, ni Evropskog parlamenta. Nikakve njihove zahteve, Rusija, naravno, neće ispuniti. Ipak, videćemo da li će se odlukama ovih skupština povinovati zemlje koje nisu članice Alijanse. Ako iz ove rezolucije o priznanju Rusije za teroristički režim budu usledile bilo kakve konkretne radnje, i zemlje koje nisu članice NATO i EU budu učestvovale u tome, onda će naša zemlja morati da reaguje“, objašnjava naš sagovornik.
Svetov ističe da Rusiju uopšte ne dotiču odluke NATO i Evrope.
„Rusija će ignorisati odluku organa koji sebi daju za pravo da određuju sudbinu drugih naroda i nacija. Odnosi ruske države sa članicama NATO i Evropske unije ne mogu biti gori. Oni su već sada na niskom nivou. Međutim, ovi ljudi ne razmišljaju kako će kasnije moći da grade odnose sa našom zemljom“, konstatuje Svetov.
Parlamentarna skupština NATO objavila je dokument u kom se predlaže da se „jasno kaže da Rusija, sa sadašnjim režimom, predstavlja terorističku državu“, dok će Evropski parlament o sličnoj rezoluciji glasati sutra. Prethodno je u oktobru poljski parlament usvojio rezoluciju sa sličnom formulacijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala