- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija postala najveći izvoznik đubriva u Indiju

© Sputnik / Denis Abramov / Uđi u bazu fotografijaRusko đubrivo u Stavropoljskom kraju
Rusko đubrivo u Stavropoljskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Rusija je postala najveći dobavljač đubriva za Indiju u prvoj polovini fiskalne 2022/2023. godine, saopštila je agencija „Rojters“.
Kako navode izvori agencije, isporuke ruskog đubriva na indijsko tržište porasle su za 371 odsto i dostigle su rekordnih 2,15 miliona tona u periodu od aprila do oktobra.
„Ponekad je Indija dobijala popuste – više od 70 dolara po toni u odnosu na svetske cene, dok je Rusija dobila velikog kupca, zahvaljujući kome je uspela da zameni uvoznike iz evropskih zemalja“, piše agencija, pozivajući se na obavešteni izvor.
Kako je precizirano, udeo Rusije na indijskom tržištu đubriva porastao je za 21 odsto u prvoj polovini fiskalne 2022/2023 godine, što joj je omogućilo da prestigne prethodnog najvećeg dobavljača – Kinu. Naime, u poslednjoj fiskalnoj godini udeo Rusije u indijskom uvozu đubriva iznosio je oko 6%, dok je kineski udeo bio 24%. Međutim, usled rasta isporuka đubriva iz Rusije, kineski izvoz u Indiju u prvoj polovini 2022/23. godine prepolovio se na 1,78 miliona tona.
Rast cena đubriva na svetskom tržištu zabeležen je u martu nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije protiv isporuka đubriva iz Rusije i Belorusije.
Teretni brod u luci u Vladivostoku  - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
Makron: Otvara se koridor za izvoz ruskog mineralnog đubriva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala