- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prosperitetni putevi starih Rimljana: Ako živite u njihovoj blizini, imate razloga da se radujete

CC0 / Pixabay / Stari rimski put
Stari rimski put - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Ekonomisti su se bavili istraživanjem uticaja rimskih puteva na modernu ekonomiju i došli do zanimljivog otkrića.
Rimski putevisu predstavljali jedan od ključeva za izgradnju stabilne i prosperitetne države, iako je njihova prvobitna uloga bila da povežu trupe.
Procene su da je ovaj razvijeni sistem imao ukupnu dužinu od preko 400.000 kilometara, od čega je 80.000 bilo popločano. A najbolji podatak koji govori u prilog tezi koliko su bili bitni jeste da je na vrhuncu moći Rimskog carstva postojalo više od 350 velikih saobraćajnica, ali i izreka „Svi putevi vode u Rim“.
Rimljani su bili veoma vešte zanatlije i građevinci čija su arhitektonska dela građena sa specijalnim ciljevima da što duže traju i imaju specijalne namene, a najnovija istraživanja pokazuju da su rute koje su odabrali za svoje glavne saobraćajnice i danas ključne tačke kada su ekonomija i prosperitet u pitanju.
Drugim rečima, ukoliko se blizu vas nalaze ostaci nekog antičkog druma, velika je verovatnoća da se nalazite u relativno bogatom području.
Ekonomista Ola Olson sa Univerziteta u Geteborgu u Švedskoj, koja se bavila ulogom drevnih saobraćajnica i njihovim uticajem na moderno doba objašnjava da se od tada mnogo toga promenilo - ali da rezultati njene studije ukazuju kako su oni doprineli koncentraciji gradova i privrednih aktivnosti iako su vremenom nestali ili su zamenjeni modernim auto-putevima.
Do ovog zaključka je došla nakon što je preko savremenih satelitskih snimaka postavila mape puteva iz perioda Rimskog carstva, nakon čega ih je izdelila na manje mreže i dobila konkretne podatke.
Rezultati su ukazali na „izvanredan kontinuitet“ između rimskih puteva i moderne ekonomske aktivnosti, uprkos tome što je veći deo prvobitne infrastrukture potpuno nestao.
Bez obzira da li su ovi putevi podstakli privrednu aktivnost ili su izgrađeni duž već razvijenih oblasti, jasno je da su oni doveli do razvoja trgovine i ekonomskog prosperiteta dugoročno gledano. Pojava trgovačkih gradova duž tih ruta bila je ključna, iako je bilo za očekivati da će nakon pada Rimskog carstva doći do promene u ekonomskoj strukturi spomenutih oblasti, prenela je „Nacionalna geografija“.
Istraživanje je objavljeno u Journal of Comparative Economics.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala