Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne možemo da trpimo teror Prištine, slede protesti u svim institucijama“: Poruka Srba sa KiM

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPredsednik Srpske liste Goran Rakić
Predsednik Srpske liste Goran Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
Pratite nas
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Srbi ne mogu da trpe teror Prištine i najavio proteste u svim institucijama.
On je na konferenciji za medije istakao da u Briselu nije postignut nikakav sporazum za šta je odgovorna Priština što se moglo čuti i od međunarodnih predstavnika. Svi koji pozivaju na suzdržanost danas znaju ko je destruktivna strana, rekao je Rakić.
"Mi želimo samo mir. Nikome ne odgovara kada pričamo o ZSO. Mi samo tražimo da se potpisani sporazumi sprovedu. Želimo da živimo mirno, da budemo svoji na svome i da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima. Tri kapi su prelile čašu: Smena Nenada Đurića, odluka da se ukinu srpske registarske tablice, i to što ZSO još uvek nije formirana. Sa nama je i Ivan Todosijević koji je osuđen zbog svoje reči. Specijalne jedinice policije maltretiraju našu braću, sestre, tu su četiri nove baze. Zabranili su nam vakcinaciju, izbore, referendum, upucali su Srećka Sofronijevića, Dragici Gašić zabranjuju da kupi hleb. Desilo se bezbroj napada i to su jasne poruke da nas ne žele ovde, kao i povratnicima da nisu dobrodošli", rekao je Rakić.
On je dodao da Srbi ne žele da trpe teror Prištine.
"Mi nemamo kud, i nadam se da nećemo morati da se branimo. Tortura koju Priština vrši narod više ne može da trpi. Imaćemo proteste u školama, domovima zdravlja i u svim ostalim institucijama. Narod se pita zašto mi moramo da plaćamo harač i zulum. Nismo ga plaćali Turcima, nećemo ni Kurtiju", naglasio je Rakić.
Dodao je da Srbi na KiM žele samo mir i da mole Prištinu da ne upotrebljava silu prema našem narodu, i samo traže da se poštuje dogovoreno, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

U sredu protest žena na trgu u Kosovskoj Mitrovici: Ne želimo da živimo u getu

Sa pres konferencije je upućen poziv svim ženama da se u sredu u 15 sati okupe u znak protesta na glavnom gradskom trgu u Kosovskoj Mitrovici odakle će poslati svoju poruku nezadovoljstva zbog situacije na severu KiM.
„Jako smo zabrinute ne možemo više da trpimo Kurtijev teror, ne želimo da živimo u getu, da decu odgajamo u ovakvim uslovima. Želimo da nam deca rastu u miru i slobodi. Ne želimo da nam Kurti uzima novac koji nam je potreban da odgajamo našu decu. Zašto da nam decu presreću specijalci sa puškama?“, upitala je Gordana Savić i pozvala sve žene sa Kosova i Metohije da se sutra u 15 okupe kod spomenika knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i odatle iskažu svoje nezadovoljstvo akcijama Prištine.
Šta će biti posle neuspelih pregovora Beograda i Prištine - bila je tema emisije "Svet sa Sputnjikom":
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Vučić sa Srbima sa KiM: Samo hoćemo da čuvamo svoje, siguran sam da ćemo pokazati zrelost
Aljbin Kurti na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom - Sputnik Srbija, 1920, 22.11.2022
SRBIJA
Kurti na zahtev Amerike odložio odluku o kažnjavanju zbog tablica za 48 sati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala